Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

26. Jak založit zábavné gymnázium

Chceme učit vyprávět příběhy, říká Magdaléna Benešová

MAGDALÉNA BENEŠOVÁ • Autor: Milan Jaroš
MAGDALÉNA BENEŠOVÁ • Autor: Milan Jaroš

V mottu své nové školy máte napsáno „Škola, kde se nelže“. V jiných školách se lže?

Ne. My jsme tou větou chtěli dát najevo něco jiného. Když někoho něco učíte, tak předáváte znalosti, dovednosti a postoje. V českých školách se ale na ty postoje trochu zapomíná. Pro nás je postojová část velmi důležitá. A myslíme si, že když to dáme veřejně vědět, tak to bude studentům jasné už od začátku.

Jaké postoje?

Například že je důležité, aby se studenti učili pro sebe, ne pro známky, a proto neopisovali. Že se nepodvádí, nelže, pomáhá se druhým. Jde o základní principy chování, které jsou přirozené a nad nimiž lidé ani nepřemýšlí. Ale my si myslíme, že je dobré dát najevo, že je naše škola takto hodnotově ukotvená.

V tom jste se někde inspirovali? Nebo jak to vzniklo?

Inspirace vznikla podle Koleje Jiřího z Poděbrad. Toto gymnázium vzniklo po válce, založili jej tři terezínští vězňové a chodili do něj například Václav Havel a Miloš Forman. Bylo zaměřeno na určité hodnoty a spojení s praxí. To nás taky oslovuje. Větu „Tohle je škola, ve které se nelže“ pronesl její ředitel k žákům, kteří do ní nastupovali.

Jak by mělo to propojení s praxí vypadat?

Truhlárnu na dvoře, jako měli oni, asi nezvládneme, ale zaměření na novinářské dovednosti, které máme v plánech, snad ano. Také budeme navazovat na vzdělávací projekty, které už běží v Post…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].