Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zeman smí lhát. A kdo dál?

Stát se prostřednictvím ministerstva financí nemusí omlouvat vnučce novináře Ferdinanda Peroutky

Advokát Marek Nespala zastupující Kancelář prezidenta republiky u Obvodního soudu pro Prahu 1 • Autor: ČTK, Deml Ondřej
Advokát Marek Nespala zastupující Kancelář prezidenta republiky u Obvodního soudu pro Prahu 1 • Autor: ČTK, Deml Ondřej

Miloš Zeman smí lhát, rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Soudkyně Iveta Nedozrálová konstatovala, že “prezident republiky svým projevem žádné právní normy stanovené zákonem neporušil, a není tak splněna podmínka pro omluvu žalobkyni”. To je pozoruhodná teze, vlastně by šlo z tohoto rozhodnutí odvodit, že se v Česku smí lhát. Respektive - musíme domýšlet - že smí lhát instituce. A pokud ano, tak jsme, řečeno právnickou terminologií, v háji.

Už jsme to psali několikrát: Miloš Zeman lže často a rád, což je stvrzeno i rozhodnutím soudů. Novinka tedy je, že to v roli prezidenta může dělat. Vymyslel si článek Ferdinanda Peroutky, odmítl se za výmysl omluvit, čímž se z chyby stala vědomá lež. A soud ho v ní nyní podpořil.

Znamená to, že mají instituce právo lhát třeba svým občanům? Mohou tvrdit, že přijaly nějaké rozhodnutí a ve skutečnosti schválily jiné? Jak budeme tedy politiky kontrolovat? A jelikož instituce tvoří lidé, máme tu novou kastu nadlidí, kteří si mohou vymýšlet, zatímco ostatní jsou za lež trestáni? Vždyť i prezident sám žaluje občany této země za prohlášení, která jsou podle něj nepravdivá.

Miloš Zeman lhal; máloco je tak snadno prokazatelné jako tento fakt. Prohlásil, že Ferdinand Peroutka napsal článek Hitler je gentleman - což Peroutka nikdy neudělal. Zeman to tudíž nedoložil a ani nemohl. Je to mimořádně sprosté osočení, protože Peroutka byl Hitlerovou obětí, když byl poslán do koncentračního tábora. A odmítl kolaborovat.

Sám jsem pak před časem dohledal, že Peroutka v roce 1947 v týdeníku Dnešek napsal, že Češi “nedopouštěli se té chyby, jíž se mnoho významných Angličanů dlouho dopouštělo, aby marně hledali v nacistech skryté zrnko gentlemanství”. Tedy psal opak toho, co Zeman tvrdí. Vnučka Peroutky Terezie Kaslová se chce soudit dál. Doufejme, že vytrvá, protože tohle prostě nesmí projít.

Pro Zemana to není banální střet. Usilovně pracuje na tom, aby byla lež povýšena na roveň jiného názoru. Dokonce přemlouval prezidenty Visegrádu, aby ho podpořili v myšlence, že se nemá se lží, manipulací či fake news bojovat, protože to je svoboda slova. Naštěstí odmítli. Ale ani tak si to neodpustil zmínit na tiskové konferenci.

Ohradila se proti tomu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která řekla, že vše má své hranice, pokud se “zasahuje do práv” jiných osob. “V tomto kontextu je legitimní hledat nástroje na hájení rovnováhy mezi svobodou projevu a případným zásahem do práv,“ prohlásila. U nás však zatím platí, že lhát se může a práva nemáme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].