Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

V Hodoníně kandiduje za SPD ozvučení i učitelka z cizinecké stráže

Strana přímé demokracie nemá moc jasno, jak v kandidátkách vyplňovat povolání

Poslanci SPD; ilustrační foto
 • Autor: Milan Jaroš
Poslanci SPD; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Strana přímé demokracie Tomia Okamury (SPD) má očividně problém s vyplňováním kandidátních listin. V Ostravě se například stalo, že v kolonce „povolání“ měli kandidáti uvedeno policista a zároveň uvedli, že jsou členy SPD. Média si toho všimla, protože policista sice může kandidovat ve volbách, nesmí být ale členem žádné strany ani hnutí. Ukázalo se ale, že kandidáti SPD ve skutečnosti policisty nejsou, uvedli své bývalé povolání, protože jim vedení řeklo, že si mají ze svých prací vybrat.

Podobného faux pas se SPD dopustilo také v Hodoníně. Jak Respekt upozornila hodonínská čtenářka, čtyřka tamní kandidátky, padesátiletá Michaela Čermáková, je „členka cizinecké stráže“ a zároveň „učitelka mateřské školy“.  „To je špatně, to mě někdo nepochopil,“ říká Čermáková. „Nebyla to cizinecká stráž, ale cizinecká policie. Navíc to už dávno nedělám.“ A není ani učitelka mateřské školy, v místní školce dělá asistentku. „Učitelku ale budu dělat,“ dodává. Tím, kdo ji nepochopil, je podle Čermákové nejspíš čtyřiadvacetiletý Rudolf Jelínek, jednička hodonínské kandidátky.

Zakladatel a předseda tanečního klubu Orion Jelínek se věnuje latinsko-americkým tancům, kubánské salse a společenským tancům, kromě toho v nich také trénuje místní děti. O tom, zda to byl on, kdo napsal Čermákové špatně povolání a proč, se bavit nechce. „Prostřednictvím telefonu se vyjadřovat nebudu,“ říká jen.

„Cizinecká stráž“ přitom není jediné povolání, které na 31členné kandidátce budí údiv či úsměv. Osmička Pavel Straka má v kolonce povolání „ozvučení“, jedenáctka Pavlína Jelínková, manželka lídra, bývalá úspěšná tanečnice a trenérka tance, je prý „vysokoškolská zdravotní sestra“. „Je to zdravotní sestra,“ směje se Michaela Čermáková. „Tím vysokoškolská se asi myslí, že má titul bakalář.“

Lídr hodonínské SPD Jelínek se nechce bavit ani o programu a radí: „Zadejte si do Googlu SPD Hodonín, tam to najdete.“ Objeví se ale jen facebooková stránka, kde sice nechybí žádný projev předsedy SPD Tomio Okamury a dozvíme se také, že „pan prezident odevzdal osobní dar 2,3 milionu korun na Klokánky, kolik přidá paní Šojdrová?“  Ta SPD leží v žaludku kvůli nápadu, abychom pomohli syrským sirotkům z uprchlických táborů v Řecku; ale o programu ani slovo.

Jistý Michal Janík se po něm na facebookové stránce SPD Hodonín ptá opakovaně. Jeho příspěvky - „Dříve jsem se dotazoval na program, co chcete v Hodoníně měnit? Stále tu nic není.“ – „Doteď jsem neviděl v Hodoníně váš program.“ – však zůstávají bez odezvy.

„Náš program pro Hodonín?“ ptá se pětka kandidátky, osmapadesátiletý ekonomický poradce Vladimír Holiš, a po chvíli váhání přizná: „To nevím. Bylo by lepší obrátit se přímo na pana Okamuru nebo na poslance za Hodonín, na… teď si nevzpomenu na jeho jméno.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].