Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Program nové vlády: 10 bodů, které stojí za řeč

Nižší daně, vyšší platy, méně Evropy. Co slibuje Babiš a ČSSD

Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jiří Zimola • Autor: ČTK
Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jiří Zimola • Autor: ČTK

Špičky ANO a ČSSD se dohodly na programu pro případnou společnou vládu, jejíž vznik budou další měsíc posuzovat sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu. Text si chce prozkoumat i Miloš Zeman, na obsahu bude záviset také podpora komunistů. Z dokumentu je znát značná opatrnost:  začíná důraznou kritikou uprchlických kvót, distancuje se od eura a na mnoha místech opakuje nutnost posílit bezpečnost.

Většinu textu pak zabírají vágní a nezávazně formulované věty, které sice hezky popisují cílový stav, ale chybí v nich konkrétní termíny nebo přesné postupy, jak onoho cíle dosáhnout. Z těch, kde je uveden konkrétní závazek, stojí za pozornost následující body. Takřka všechny spojuje to, že je bude potřeba z něčeho zaplatit. Ale jak je u dokumentu tohoto typu obvyklé, zdroje peněz se prozatím ponechávají stranou.

1. Nižší daně: Program se vrací k již jednou probíranému zrušení superhrubé mzdy (psali jsme zde), jež by lidem ve stálém zaměstnaneckém poměru přineslo mírné snížení daní. Ze superhrubé mzdy se dnes platí daň 15 procent, což vychází na 20,1 procenta mzdy hrubé. Nová sazba má činit 19 procent z hrubé mzdy, zaměstnanci by tedy ušetřili 1,1 procenta. Nynější provizorní Babišova vláda chtěla stejný návrh poslat do sněmovny tak, aby platil už příští rok, ale pak s odkazem na chybějící politickou podporu nastal odklad až na rok 2020. Programové prohlášení žádný termín nezmiňuje a neuvádí ani způsob, jak vyřešit výpadek peněz ve státní pokladnu (ročně půjde o 22 miliard korun, přitom na jiném místě dokument slibuje vyrovnaný rozpočet). Ke snížení má dojít také u daně z přidané hodnoty na točené pivo, stravovací služby, vodné a stočné a „sužby s vysokým podílem lidské práce“, jako jsou kadeřnictví nebo opravy obuvi. Dokument dále slibuje upustit od dalšího rozšiřování EET v souladu s loňským rozsudkem Ústavního soudu. Pro placení daní má vzniknout nový, uživatelsky vstřícnější internetový portál, slibuje se také „příprava integrovaného systému“, aby daně i pojistné šlo platit na jednom místě.

2. Vyšší důchody: Znovu se opakuje slib nového vzorečku pro zvyšování důchodů, se kterým přišla už vláda v demisi. Výsledkem bude zvýšení nižších důchodů a jednorázové navýšení penzí pro lidi starší 85 let o tisíc korun. Termín v programu chybí, dosud se počítalo s příštím rokem. Text zmiňuje i důležitost penzijní reformy, nic konkrétního ale v tomto ohledu neuvádí, slibuje jen ryze technické oddělení penzijního účtu od státního rozpočtu a vznik „pracovního týmu pro důchodovou reformu“, což je opakování již mnohokrát vyzkoušeného modelu, který vždy vedl jen k sérii doporučení a poté jejich odložení kvůli nedostatku politické odvahy.

Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová
Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová

3. Vyšší platy: Do školství mají jít navíc desítky miliard, aby se platy učitelů i dalšího školského personálu „v roce 2021 dostaly minimálně na 150 procent jejich výše pro rok 2017“. Jde o mnohokrát opakovaný slib, který je jen nově vyčíslen. Průměrný plat učitelů byl loni podle ministerstva školství 31 632 korun, zvýšení na 150 procent by tedy znamenalo skoro 50 tisíc. Program dále slibuje spustit již schválenou reformu školství, která má do škol dostat od příštího roku další peníze a srovnat rozdíly napříč kraji (byť poslanci ANO tento týden ve školském výboru hlasovali spolu s ODS a SPD pro její odložení o dva roky). Program zmiňuje i nárok na mateřskou školku už pro děti od dvou let. S tím od roku 2020 počítá již loni přijatý zákon, ale v dokumentu je tento slib doplněn bez dalšího vysvětlení větou, že garantovaný nárok má platit „při zohlednění možnosti zřizovatelů“. Pokud jde o platy, text na různých místech slibuje víc peněz i pro řadu dalších profesí, konkrétně pro zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a v kultuře, pro odborný aparát soudů nebo pro hasiče.

4. Víc dálnic: V kapitole o dopravě je nečekaně konkrétní výčet závazků nové výstavby. Výrazné zpoždění, které nabrala minulá vláda, se má dohnat. Přesný závazek zní „do roku 2021 zprovozníme 210 km nových dálnic“ (z toho 100 km je modernizace D1), dalších 180 km se má do roku 2021 začít stavět. Dokument dále slibuje 130 km městských obchvatů (vyjmenovává 21 měst – Slaný, Ostrava-Poruba, Hradec Králové, Otrokovice, Frýdek-Místek, Klatovy, Jaroměř, Znojmo, Břeclav, Strakonice, Opava a Karviná), se stavbou se má začít také u chybějících úseků pražského obchvatu. Dřívějším zpožděním se má zabránit tím, že stát dostane v novém zákoně větší pravomoci při plánování a projektování. U železnice se o konkrétních úsecích nepíše, text slibuje jen opravu „minimálně šedesáti významných nádražních budov“ a ukotvení tras pro budoucí rychlovlaky z Prahy do Ústí nad Labem a Brna a z Brna do Břeclavi a Ostravy. Pro jiné druhy stavebních akcí má vzniknout „strategický investiční plán země“, který je v textu popsán jako inventura všech připravovaných investic.

5. Vyšší nemocenská a mateřská: Sociální demokraté do dokumentu prosadili požadavek na zrušení tzv. karenční doby, což jinými slovy znamená obnovit vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Z 220 na 300 tisíc se má zvýšit rodičovský příspěvek. V textu se také znovu objevuje slib tzv. zálohového výživného, tedy že stát dorovná platby za neplatiče alimentů.

Jaderná elektrárna Dukovany • Autor: Matěj Stránský
Jaderná elektrárna Dukovany • Autor: Matěj Stránský

6. Další jaderné bloky: Kromě potravinové soběstačnosti text uvádí jako jednu z priorit soběstačnost energetickou, k níž se chce dobrat přes stavbu dalších jaderných bloků. Rozběhnout stavbu se během tří a půl roku těžko stihne, ale text slibuje stavbu nových bloků „připravit“ a vyjasnit způsob jejich financování. Ve stejném duchu se v dokumentu píše o hlubinném úložišti jaderného odpadu. Dál se zmiňuje útlum výroby energie a podpora obnovitelných zdrojů, ale jen „pro vlastní spotřebu“ a bez nároků na další dotace.

7. Víc vojáků: Počet vojáků z povolání se má zvýšit z 21 na 24 tisíc a výhledově do roku 2025 až na 30 tisíc. Jak je u vládních programových dokumentů obvyklé, slibuje se navýšení armádního rozpočtu, a to z nynějších 1,16 na 1,4 procenta HDP do roku 2021. Závazek je doplněn novým dovětkem, že „zvyšování výdajů na obranu bude probíhat za vyšší účastni našich firem“.

8. Digitální přestavba: Dlouhá pasáž programového prohlášení je věnována popisu úkolů pro nově jmenovaného vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci. Výčet opatření týkajících se hlavně lepších on-line služeb úřadů má vést k „digitální přestavbě Česka“, podle jiné pasáže pak přímo k „digitální revoluci“. Vedle obecných a spíše vágních vizí ale kapitola obsahuje i zajímavé konkrétní závazky: třeba dát lidem možnost zkontrolovat si, která veřejná instituce se dívala na jejich osobní údaje, a žádat vysvětlení, nebo dát k dispozici „všechna dostupná a zveřejnitelná data“ sebraná za peníze daňových poplatníků, a to v takové formě, aby s nimi privátní vývojáři nejrůznějších aplikací mohli pohodlně pracovat.

Senát • Autor: Profimedia, iDNES.cz
Senát • Autor: Profimedia, iDNES.cz

9. Senát v jednom kole: Nečekanou novinkou je následující věta: „Prosadíme zefektivnění volby do Senátu zavedením jednokolového systému.“ O tom dosud mluvil jen Andrej Babiš, od ČSSD jde o překvapivý krok. I pokud je změna myšlena vážně, bude k jejímu prosazení stejně potřeba upravit Ústavu, a tedy sehnat více hlasů.

10. Euro za žádnou cenu: Zvláštní odstavec je v textu věnován argumentaci, proč v Česku není vhodné zavádět euro a proč o to vznikající vláda ANO a ČSSD „nechce usilovat“. Autoři textu v této pasáži přebírají účelové důvody ohledně údajných vysokých závazků, zmiňují i obavy ze znehodnocení úspor občanů. K Evropské unii a NATO se dokument jinak opakovaně hlásí, byť v případě EU nabádá k nutnosti reforem a slibuje intenzivnější zapojení do diskuse, jak má reforma vypadat. „Evropská unie musí dělat méně, ale podstatně lépe,“ říká programové prohlášení. Autoři textu na jiném místě slibují zákon o celostátním referendu, ale s dovětkem, že „neumožníme ve funkčním období této vlády referendem schvalovat zákony a rozhodovat o mezinárodních závazcích“, kam spadá i případné referendum o setrvání v EU.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].