Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Klidně bych před komisi pozval i Zemana, říká Pirát Lipavský

Opozice navrhuje zřízení vyšetřovací komise k pronikání Ruska a Číny

Jan Lipavský • Autor: DVTV
Jan Lipavský • Autor: DVTV

Den poté, co kontrarozvědka BIS zveřejnila výroční zprávu, v níž nebývale otevřeně popisuje pronikání Ruska a Číny do Česka, oznámila skupina poslanců pod vedením Heleny Langšádlové (TOP 09), že se pokusí zřídit na parlamentní půdě na toto téma vyšetřovací komisi. Ta by se měla zabývat „vlivem autoritářských režimů na vnitřní záležitosti českého politického systému“.

O zřízení komise se mluví delší dobu, teď pro ni poslanci shromáždili dostatek hlasů, aby mohli tuto iniciativu představit. „Návrh na zřízení vyšetřovací komise je reakcí na stoupající vliv zejména Ruska a Číny v naší zemi,“ říká Langšádlová. Jestli skutečně vznikne, bude nicméně záležet až na tom, zda se pro ni vysloví na plénu nadpoloviční většina přítomných delegátů. Hlasovat by se mohlo již tento týden, nebo pak v lednu. Jde převážně o opoziční aktivitu, Langšádlové se nicméně podařilo získat i bývalou ministryně obrany za ANO a současnou poslankyni Karlu Šlechtovou.

„Vzhledem k mému čtyřletému působení v pozici ministryně, především na ministerstvu obrany, kdy jsem byla informována Vojenským zpravodajstvím v utajovaném režimu o mnoha záležitostech, i o vlivu cizích mocí v Česku, vlivu na politiky či podnikatele, se domnívám, že vznik obdobné komise a seznámení poslanců s detailními informacemi, nejen obecnými, jak uvádí výroční zprávy kontrarozvědky BIS, tak Vojenského zpravodajství, je v pořádku,“ uvedla k tomu Šlechtová.

Komise by měla mít poměrně široké pole působnosti. Měla by zkoumat vliv cizí, převážně ruské a čínské špionáže, na českou politiku, byznys, veřejné zakázky i legislativu. Před poslanci by měli vypovídat - zřejmě v utajeném režimu - představitelé českých bezpečnostních složek a tajných služeb, členové vlády, ale i další důležití aktéři. „Klidně bych pozval i prezidenta a jeho poradce Martina Nejedlého. Prezident je klíčový hráč, často jezdí do Ruska, hodně o tom tedy ví,“ řekl Respektu poslanec za Piráty Jan Lipavský.

Podle něj by před komisi měli předstoupit i lidé z webových a IT společností, jako je šéf Seznamu Ivo Lukačovič, a vysvětlovat, jak mají zabezpečený software pro pronikání cizích hackerů. Právě to se v Americe v případě Facebooku ukázalo jako zásadní problém, kdy Rusové dlouhodobě přes Facebook ovlivňovali veřejné dění.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].