Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Politika

Čínská tradice: na konci roku začal monstrproces s obhájcem lidských práv

Ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

Letošní vánoce v Číně byly už tradičně smutné. Na druhý vánoční svátek začal ve městě Tiencin monstrproces s advokátem Wang Čchüan-čangem, který před třemi lety zmizel ve vězení a nikdo pak o něm neměl žádné zprávy.

Wang Čchüan-čang, který proslul zejména obhajobou členů v Číně zakázaného spirituálního hnutí Fa-lun-kung, byl zatčen v celostátní policejní razii spolu se zhruba dvěma stovkami dalších lidskoprávních aktivistů a právních poradců v červenci 2015. Úřady jej obvinily z „podrývání státní moci“ a pak se po něm slehla zem; jeho obhájce jej vůbec poprvé mohl navštívit letos v létě, tři roky po zadržení.

Wang je posledním právníkem ze zmíněného zátahu, který zůstává za mřížemi, a datum jeho současného procesu je potvrzením neveselé čínské tradice. Úřady komunistické Číny si vánoční čas pro velké monstrprocesy vybírají záměrně, protože v tom čase ze země většinou odjíždějí na dovolenou jak zahraniční novináři, tak diplomaté z ambasád. Na den přesně před rokem dostal osm let například známý bojovník za dodržování lidských práv Wu Gan, o Vánocích byl také uvržen do vězení nositel Nobelovy ceny za mír Liu Siao-po.

Jak reportuje CNN, budova soudu v Tiencinu, kde se proces s Wangem koná, je obklíčena policií a její hlídky čas od času rozhánějí či zadržují lidi, kteří přišli Wanga podpořit alespoň tichou přítomností, případně s ručně psanými letáčky s výzvou na jeho okamžité propuštění. Pozorovatelé Amnesty International napsali, že Wang byl „s vysokou pravděpodobností“ ve vazbě mučen a podroben špatnému zacházení.

Před soudní budovou je i Wangova manželka Li Wien-cu, která neúnavně bojuje za jeho svobodu. Letos na jaře se v zoufalství nad Wangovým nekonečným zmizením vydala na protestní pochod z Pekingu do Tiencinu, kde čínské represivní orgány po zatčení drží většinu známých disidentů. Policie Li po dvou dnech odvezla zpět do Pekingu a držela ji pak v domácím vězení. (Agentura Reuters má z té doby videonahrávku, na níž Li z malého balkónu svého bytu volá: „Můj manžel je zadržován více než tisíc dnů a já ani nevím, zda je teď naživu, nebo mrtvý. Šla jsem najít svého manžela - co jsem udělala špatného?“) V květnu se pak Li sešla spolu se ženami dalších tří zadržovaných zastánců svobody a teď se nechala před televizními kamerami na protest symbolicky ostříhat dohola; čínské slovo „holohlavý“ totiž znamená i „bezprávný“.

Proces s Wangem se koná za zavřenými dveřmi a není jasné, jak dlouho bude trvat a kdy bude vynesen rozsudek.

https://www.youtube.com/watch?v=AgU_jLOFW4U

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].