Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Rozhovory

Letní filmová škola bude. Hradiště z neznámých diváků strach nemá

S ředitelkou LFŠ o pořádání festivalu v době doznívajících pandemických patření

Letní fimová škola v Uherském Hradišti • Autor: Milan Jaroš
Letní fimová škola v Uherském Hradišti • Autor: Milan Jaroš

Zatímco filmový festival v Karlových Varech se přesouvá na příští rok, Letní filmová škola v Uherském Hradišti by se měla letos konat – byť v lehce posunutém srpnovém termínu a komornější formě. Misky vah rozhodování definitivně přechýlilo otevření kin, interní informace, že by se postupně měl zvedat počet povolených diváků v sále, i příslib od ministerstva kultury, Státního fondu kinematografie a města, že navzdory zkrácenému festivalu a nižšímu počtu diváků, tedy i tržbám, přehlídka nepřijde o dotace. Případné obavy místních z návštěvníků organizátoři s městem řešili, ale jsou prý minimální. „Nejde ani v běžném režimu o žádné dramatické srocování davů, a letos by to navíc mělo být ještě menší,“ říká ředitelka festivalu Radana Korená.

Letní kulturní akce jsou většinou zrušené, festival v Karlových Varech organizátoři přesunuli na příští rok. Vy jste se vydali opačnou cestou. Proč a kdy padlo finální rozhodnutí, že LFŠ letos bude?

Jsme jiný typ akce než Vary, které musí jako mezinárodní festival splňovat nějaké parametry. My si program můžeme tvořit, jak chceme, z větší části je složený ze starších filmů. Nejsme zároveň závislí na premiérách ani tolik na zahraničních hostech. Při rozhodování jsme vycházeli i z toho, že ministerstvo kultury a Státní fond kinematografie řeší, jak by mohly vypadat letní filmové přehlídky. Z toho jsme usoudili, že jejich konání asi bude možné. S finálním rozhodnutím jsme čekali na vývoj kolem kin. Shodli jsme se, že pokud budou otevřená, není důvod, proč bychom nemohli filmovku dělat, když disponujeme jednosálovými samostatnými kiny, kde jde dodržovat pravidla o maximálním počtu diváků a zvládnout to tak, jak to zvládají kina. Pak jsme ještě chvíli vyčkávali, jak se budou vyvíjet počty povolených diváků. V posledním týdnu jsme se i na základě interních informací, které jsme měli, rozhodli, že do toho půjdeme - i za cenu, že to bude komornější.

Roli při rozhodování hrají i peníze, ať ty od sponzorů a partnerů nebo veřejné od státu, které jsou vázané i na počty diváků a tržby z akreditací, které budou letos téměř jistě nižší.

Samozřejmě jsme neustále počítali, protože nám vypadl hlavní partner z loňského roku, společnost innogy, a spousta věcí byla nejistá. Nevěděli jsme, jestli máme Zlínský kraj jako partnera. Tržby z akreditací tvoří nemalou částku v našem rozpočtu. Museli jsme jejich předpokládaný výpadek započítat a dopředu zjistit, zda nám i potom zůstanou celé dotace, které jsme dostali z ministerstva kultury, Státního fondu i od Uherské Hradiště. Bylo nám přislíbeno, že ano. Což byl také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli, že do toho půjdeme. Už dopředu jsme ale věděli, že pokud LFŠ uděláme, bude kratší a výrazně menší.

Takže se vám dotace nebudou krátit, i když bude festival místo devíti dnů šest?

Nebudou. Ministerstvo i Státní fond jsou si vědomé, že pokud se nějaká akce uskuteční, bude to mít letos složitější a těžší, protože jí přibydou náklady na desinfekci, úklid. Sami ještě nevíme, kolik nás to bude stát, protože s tím nemáme zkušenost. Jen víme, že to asi nebude málo. To si uvědomují i instituce, které nás dotují. Zároveň mají zájem, aby se nějaké kulturní akce konaly a zkusilo se, jak je možné se trochu vracet ke společenskému a kulturnímu dění.

Jak se změní program?

Některé plánované sekce jsme vyřadili a přesunuli na příští rok s tím, že když budeme dělat sekci, chceme ji udělat opravdu pořádně a pěkně, jak byla původně navržená, abychom nešli do kompromisů a škrtání. Konat se ale určitě bude sekce Terra festivalis, která bude věnovaná Izraeli.

Počítáte se zahraničními hosty?

Máme je nachystané, jsou natěšení a rozhodnutí přijet. Všechno závisí na tom, jestli a za jakých podmínek budou otevřené hranice. Pokud ano, pak by mohli být hosté docela zajímaví.

Ředitelka festivalu Renata Korená
Ředitelka festivalu Renata Korená

Divácky lákavé bývají předpremiéry nových českých filmů. Producenti ale často strategicky plánují, kam svůj film poskytnout, a dávají přednost prestižnějším festivalům, na které jsou ochotní počkat. Budou tedy na programu nějaké zajímavé současné české filmy?

Jednání je opravdu složitější - hlavně vzhledem k tomu, že byly zrušené Vary, kde měla mít většina zajímavých českých připravovaných titulů předpremiéru. Producenti moc nechtějí své filmy pouštět na nesoutěžní festivaly. Ale ještě to nevzdáváme. Věřím, že se něco zajímavého českého podaří na Filmovku dostat.

Spoléháte na to, že do doby, než se bude LFŠ v srpnu konat, se ještě podstatně zvednou maximální počty diváků v sálech?

Plánujeme stejný počet sálů jako loni, jen jsme vyřadili jeden nejmenší, kde ani nedává smysl vzhledem k opatřením promítat. Určitě bude záležet na tom, kolik budeme moci do sálů pustit lidí. Pokud bychom mohli pustit stejný počet jako obvykle, bude to pro nás zajímavější. Předpokládáme, že si ministerstva kultury a zdravotnictví po měsíčním provozu kin v polovině června vyhodnotí situaci. Pokud bude vypadat dobře, bude se uvolňovat víc. Tím, že spouštíme akreditace až od začátku července, jsme připraveni zareagovat a navýšit jejich počet. U venkovních akcí a letních kin máme několik variant - a asi nebude problém je přesunout jinam, pokud by bylo víc lidí.

Jak to vypadá s menšími partnery, jejichž stánky tradičně vyrostou kolem kina Hvězda?

Partnerů a stánkařů bude určitě méně, protože ne všichni si budou moci dovolit tak velkou propagaci a plnění jako obvykle, což se všechno odráží v rozpočtu. I když těch akcí nebude tolik, spočítali jsme si, že by nám to teoreticky mělo vyjít s tím, co máme. Ještě jsou nějaké věci v jednání v následujících čtrnácti dnech, které by nám mohly výrazně pomoci. Teď hlavně zjišťujeme zájem a sledujeme, jak fungují zahrádky. Věřím, že se situace v gastronomii do srpna ještě výrazně posune a budeme moci dělat mnohem více než teď. Už nyní ale víme, že nebudeme mít na náměstí velký občerstvovací stan, což souvisí i s tím, že se tam nebude konat žádný program.

Uvažuje se ale i o tom, že přijde druhá vlna, která by znovu přinesla zpřísněná opatření. Jaký máte scénář pro tenhle případ?

Pokud by se situace zhoršila, tak to holt pustíme a přesuneme na příští rok.

Vaším partnerem je město i Uherské Hradiště, řešili jste se zastupiteli i případné obavy místních obyvatel, že přijede velké množství neznámých lidí, kteří by mohli virus šířit?

Řešili. Na druhou stranu, LFŠ je hodně specifická v tom, že přes den ve městě moc návštěvníků nepotkáte. Chodí do kina a maximálně večer vyjdou ven na letní kino, nebo koncert a divadlo. Největší množství lidí v ulicích, které dělá festivalovou atmosféru, jsou místní, kteří večer vyrazí ven a účastní se doprovodného programu – ale ten z větší části letos odpadne. Místní se potkají s „lidmi z filmovky“ spíš po skupinkách, když třeba přecházejí křižovatku. Nejde ani v běžném režimu o dramatické srocování davů, a letos by to navíc mělo být ještě menší. Zatím máme ohledně návštěvníků spíš pozitivní reakce. V Uherském Hradišti se zastavil cestovní ruch, většina akcí byla zrušená a místní podnikatelé, kina a všechny instituce, od kterých si něco pronajímáme, mají velké výpadky. Pomůže jim, že od nich odebereme služby třeba za ubytování nebo že ve městě budou utrácet peníze i jiní lidé než místní.

Co může tedy divák, který přijede letos, čekat jinak? Kromě toho, že si bude muset asi více mýt ruce.

Teoreticky by si mohl trochu oddechnout. Mnohdy se honil od místa A do místa B, aby stihl vybrané filmy. Letos je v plánu méně projekcí s většími pauzami mezi nimi. A to i kvůli hygienickým opatřením – abychom stihli mezi projekcemi větrat sály, dezinfikovat. To udržíme, i když bude povolen větší počet diváků. Nechceme samozřejmě nijak přispět k tomu, aby se pandemie znovu rozjela.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].