Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Okamura se za příspěvek na Facebooku musí omluvit, rozhodl soud

Radek Koten, Radim Fiala, Tomio Okamura; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Radek Koten, Radim Fiala, Tomio Okamura; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Poslanec a šéf SPD Tomio Okamura se má podle Městského soudu v Praze omluvit za příspěvek, ve kterém označil novináře serveru
Centrální
">hlidacipes.org jako žumpu a jejich redakci jako podvodný web. Ten v roce 2017 zveřejnil článek, ve kterém uvedl, že Okamura prodal svůj podíl ve společnosti provozující pražskou restauraci. To se ale neobjevilo v jeho majetkovém přiznání. Pokud by částka, kterou prodejem získal, byla vyšší než 100 tisíc korun, bylo by to v rozporu se zákonem. Verdikt je ale nepravomocný.

Podle soudu byla jeho slova ve více jak dva roky starém příspěvku nepatřičná a bez důkazů. „Kritika není přiměřená, nevychází z žádného konkrétního pravdivého základu,“ odůvodnila své rozhodnutí soudkyně Růžena Kučerová s tím, že Okamura má omluvu zveřejnit na svém facebookovém profilu. Okamura se soudního řízení nezúčastnil. Jeho advokát Petr Přikryl ale uvedl, že se jeho klient proti rozsudku odvolá. Případ tedy bude pokračovat k Vrchnímu soudu v Praze.

Na ministerstvo zahraničí v červnu kyberneticky zaútočila cizí státní moc

Černínský palác • Autor: HN / Václav Vašků
Černínský palác • Autor: HN / Václav Vašků

Za kybernetickým útokem na ministerstvo zahraničí stojí cizí státní moc, vyplývá to z informací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). NÚKIB to v úterý sdělil senátnímu výboru pro obranu a bezpečnost. Výbor pak vyzval vládu, aby kybernetické bezpečnosti věnovala zvýšenou pozornost a investovala rozpočtové peníze na posílení kybernetické bezpečnosti úřadů a začala přijímat opatření, které by útokům mohly zamezit. „Je potřeba do obrany kybernetické infrastruktury investovat lidi, prostředky, finance a také úsilí,“ uvedl po jednání předseda výboru Pavel Fischer. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK napsal, že na řešení situace ministerstva zahraničí se intenzivně pracuje již několik měsíců-

Podle informací serveru Deník N za červnovým hackerským útokem pravděpodobně stojí ruská vojenská rozvědka GRU. Hackeři při něm narušili vnitřní počítačovou síť ministerstva s utajovanými informacemi. Podobným útokům ministerstvo čelilo už začátkem roku 2016, kdy hackeři získali přístup ke 150 stránkám zaměstnanců úřadů, zkopírovali zde e-maily, přičemž se celý incident odhalil o rok později, jak uvedla výroční zpráva BIS. Útočníkům se takto povedlo získat informace i seznam cílů napříč státními institucemi. Jak Respekt zjistil minulý rok, ještě před ruskými útoky do emailové korespondence českých diplomatů v roce 2014 pronikly čínské tajné služby.

Dva nové léky proti ebole jsou vysoce účinné

Ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

V Kongu testovali čtyři léky na ebolu a dva z nich označené jako REGN-EB3 a mAb114 se prokázaly jako vysoce účinné. S odvoláním na americký Národní institut pro alergie a infekční onemocnění (NIAID), jež se na testech podílel, o tom informovala agentura Reuters. Zmíněné léky byly vyvinuty za pomoci protilátek lidí, kteří nákazu nebezpečnou nemocí přežili. Nové přípravky budou nyní v Kongu podány všem nakaženým, jejich včasné užití by podle vědců mohlo zachránit životy tisícům lidí. Podle Světové zdravotnické organizace WHO je virus eboly smrtelný v polovině případů.

Podle ředitele charitativní organizace Wellcome Trust Jeremyho Farrara současný výzkum dokazuje, že svět se blíží době, kdy bude ebola léčitelná a bude možné zabránit jejím regionálním a národním epidemiím. Krvácivé horečce – ebola se daří zejména v mimořádně teplém počasí, poprvé se objevila v roce 1976. V Kongu za letošní rok podlehlo její epidemii již 1800 lidí, práci zde lékařům navíc komplikují místní milice. Doposud proti této nemoci neexistoval ani účinný lék ani očkování.

Radiace v Severodvinsku po výbuchu vzrostla až šestnáctkrát

Ruské vojenské zařízení v Archangelské oblasti • Autor: REUTERS
Ruské vojenské zařízení v Archangelské oblasti • Autor: REUTERS

Radiace v oblasti ruského Severodvinsku se po výbuchu při raketovém testu přechodně zvýšila čtyřikrát až šestnáctkrát nad běžný stav. S odvoláním na státní ruskou meteorologickou službu Rosgidromet o tom informovala agentura TASS. Při explozi zemřelo nejméně pět lidí. Před zvýšenou radiací varovala radnice města Severodvinsk, ta od začátku tvrdila, že došlo k přechodnému výkyvu. Ruské ministerstvo obrany ovšem nejdříve tvrdilo že jsou hodnoty na běžné úrovni. Ředitel ruského Ústavu pro bezpečnou jadernou energetiku Leonid Bolšov vyloučil, že by exploze znamenala ohrožení obyvatel téměř dvousettisícového města. Podle agentury TASS poklesla radiace hodinu a půl po výbuchu na běžnou úroveň. Nevládní organizace Greenpeace však uvedla, že byla radiace po explozi dvacetkrát vyšší než běžně.

K explozi podle médií došlo při manipulaci s malým jaderným reaktorem, ten měl pohánět novou ruskou raketu s plochou dráhou doletu. Americký prezident Donald Trump se k výbuchu vyjadřoval na svém Twitteru, podle něj disponují Spojené státy obdobnou technologií, ovšem vyspělejší. Kremelský mluvčí Dimitrij Peskov se k incidentu odmítl vyjádřit, nepřinesl žádné bližší informace o výbuchu ani o smrti nebo zranění osob.

Zemanovi nedůvěřují mladí lidé. I tak jeho důvěra stoupla na 57 procent

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Miloš Zeman na sjezdu ČSSD; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana podle výzkumu ústavu STEM za poslední rok stoupla na 57 procent, což je jednoprocentiní nárůst od minulého roku, kdy mu důvěřovalo 56 procent dotázaných. Prezidentovi častěji důvěřují lidé s nižším vzděláním a starší 60 let. Právě mezi staršími se těší podpoře 68 procent dotázaných. Mezi mladými lidmi ale začala převažovat nedůvěra - loni mu věřilo 53 procent mladých a letos 43 procent lidí mezi 18 a 29 lety. Do průzkumu se zapojilo 1004 lidí.

Podle STEM je důvěra v prezidenta výslovně podmíněna politickými preferencemi dotázaných. Důvěřují mu zejména voliči KSČM (92 % důvěřujících) a SPD (88 %), dále pak voliči ANO (81 %) a ČSSD (75 %). Nedůvěra převažuje u voličů současných opozičních stran.

Módní dům Versace se omluvil Číně za trička s Hongkongem


Osobní omluvu Čínské lidové republice na svém Instagramu zveřejnila také Donatella Versace. • Autor: REUTERS
Osobní omluvu Čínské lidové republice na svém Instagramu zveřejnila také Donatella Versace. • Autor: REUTERS

Italský módní dům Versace se veřejně omluvil Číně, kvůli tričku, na němž byly čínské teritoria Macao a Hongkong označeny za nezávislé. Na tričku figurovaly v seznamu dalších dvojic států se svými hlavními městy. Značka sice zastavila výrobu zmíněného trička již na konci července, nápisy „Hongkong – Hongkong“ a „Macao – Macao“ ale pobouřily uživatelé na čínských sociálních sítích.

Společnost Versace proto vydala omluvu na čínské sociální síti Weibo. „Omlouváme se za způsobený spor. Milujeme Čínu a respektujeme její svrchovanost,“ napsala firma s tím, že čínská území a jejich celistvost je podle ní nedotknutelná a neporušitelná. S osobní omluvou na svém Instagramu se přidala také Donatella Versace, hlavní módní návrhářka domu a sestra zakladatele značky Gianniho. „Nikdy jsem neměla v úmyslu zpochybnit čínskou národní svrchovanost, proto se za tuto nepřesnost osobně omlouvám,“ napsala. Do podobných rozporů s Čínou se dostal také americký Coach, na tričku uvedl Hongkong a Tchaj-wan jako samostatná území. Francouzská firma Givenchy takto přišla v Číně o ambasadory svých značek.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].