Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Středočeský kraj vrátil Babišovu kauzu do Černošic

Hlas, který mi bude chybět. (Robert Pelikán s Andrejem Babišem v bývalém romském koncentračním táboře Lety u Písku) • Autor: Milan Jaroš
Hlas, který mi bude chybět. (Robert Pelikán s Andrejem Babišem v bývalém romském koncentračním táboře Lety u Písku) • Autor: Milan Jaroš

Středočeský krajský úřad pravomocně rozhodl o odvolání v kauze možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Věc vrátil k dalšímu projednání. Babišův právník Václav Knotek odmítl rozhodnutí komentovat.

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Podle informací Aktuálně.cz krajský úřad vyhověl odvolání Babišova právníka Václava Knotka mimo jiné v tom, že vytkl černošickému úřadu, že se nevypořádal se všemi argumenty premiérova advokáta.

Městský úřad v Černošicích Babišovi v lednu za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu, podle rozhodnutí, které má Aktuálně.cz k dispozici, šlo o 200 tisíc korun. Babiš se odvolal, případem se proto zabývali krajští úředníci. Ti však verdikt nepotvrdili, ale vrátili případ k projednání.

Opoziční krajští zastupitelé za STAN navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například v Praze. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí  ANO. Piráti upozorňovali na nedávnou reorganizaci středočeského krajského úřadu, která podle nich vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úředníků. Odbor správních agend, který měl případ řešit, byl začleněn do odboru legislativně právního.

Premiér se ve správním řízení hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu, a tím splnil povinnosti dané zákonem o střetu zájmů. Podnět odeslala loni v srpnu do Černošic Transparency International ČR. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.

Čaputová výrazně vede

Autor: Milan Bureš
Autor: Milan Bureš

Favoritka přímých voleb slovenského prezidenta Zuzana Čaputová před rozhodujícím druhým kolem hlasování jasně vede v průzkumu agentury Median SK se ziskem 60,5 procenta. Podpora jejího soupeře, místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče, dosáhla 39,5 procenta. Informoval o tom ve čtvrtek veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska, který vypracování průzkumu zadal.

Čaputová o uplynulém víkendu se ziskem 40,57 procenta hlasů přesvědčivě vyhrála první kolo prezidentských voleb, po kterém se vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko. Šefcovič dostal 18,66 procenta hlasů a skončil na druhém místě z celkem 13 kandidátů. Eurokomisaře v prezidentských volbách podporuje nejsilnější vládní strana Směr - sociální demokracie expremiéra Roberta Fica.

Druhé kolo voleb hlavy slovenského státu proběhne 30. března. Slováci v něm rozhodnou o nástupci úřadujícího prezidenta Andreje Kisky, který se o znovuzvolení neucházel a kterému pětileté funkční období skončí v polovině června.Vzhledem k moratoriu na zveřejňování výsledků průzkumů lze poslední průzkumy k prezidentským volbám na Slovensku zveřejnit nejpozději tento pátek.

Česká Wikipedie se odmlčela

Česká mutace internetové encyklopedie se na jeden den vypnula. „Svobodný internet je  v ohrožení,“ varuje předseda spolku Wikimedia ČR Vojtěch Dostál. Směrnice, kterou bude projednávat Evropský parlament, by podle něj zamezila svobodnému sdílení informací, pro wikipedisty bude těžší najít to, co potřebují. Pokud směrnice projde, dá zpravodajským webům právo vybírat licenční poplatek za to, že někdo bude citovat část jejich obsahu.

Piloti před pádem boeingu hledali v příručce, co dělat

Autor: Wikipedia/Felix Riehle
Autor: Wikipedia/Felix Riehle

Piloti letounu Boeing 737 MAX indonéské společnosti Lion Air, na jehož palubě při říjnovém neštěstí zahynulo 189 lidí, krátce před pádem stroje hledali v letové příručce, jak udržet nad letadlem kontrolu. Posádka měla problémy s výškou a rychlostí letu. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedli indonéští vyšetřovatelé na základě údajů z hlasového záznamníku hovorů z kokpitu boeingu.

Podle televize ABC v souvislosti s novými informacemi o nehodě stroje společnosti Lion Air vstoupil do případu americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který prověřuje postup schvalování letounu do provozu. Přesná role FBI není zcela jasná, neboť vyšetřování je v úvodní fázi, dodala stanice ABC.

Říjnová nehoda indonéských aerolinií se znovu dostala do centra pozornosti poté, co se tento měsíc zřítil za podobných okolností letoun stejného typu společnosti Ethiopian Airlines se 157 lidmi na palubě. Společnost Boeing čelí podezření, že za obě tragické havárie během necelého půl roku mohou vadná čidla a chyba softwaru. Vyšetřovatelé se rovněž soustřeďují na to, zda byli piloti k ovládání nového typu letounu dostatečně vycvičeni.

Předběžná zpráva o příčině pádu letadla Lion Air konstatovala, že piloti měli potíže s udržením kontroly nad strojem ve chvíli, kdy automatický bezpečnostní systém opakovaně poslal letoun do střemhlavého letu.

Vyšetřovatel indonéského národního dopravního výboru Nurcahyo Utomo ve čtvrtek uvedl, že piloti krátce po startu boeingu 29. října hledali kvůli problémům s kontrolou letounu v příručkách návod, jak v dané situaci postupovat, což ale nestihli. V posledních 20 vteřinách vládla v kokpitu panika. Následně se letadlo, mířící z indonéské metropole Jakarty do letoviska u ostrova Sumatra, velkou rychlostí zřítilo do Jávského moře.

Obdobné problémy řešili piloti také při letu stroje Boeing 737 MAX společnosti Lion Air z ostrova Bali do Jakarty o den dříve. Prohlásil to ve čtvrtek předseda indonéské národní komise pro dopravní bezpečnost Soerjanto Tjahjono a potvrdil při tom, že v kokpitu byl tehdy i třetí pilot, který ten den neměl službu.

Podle zprávy agentury Bloomberg právě třetí pilot, který cestoval načerno, zřejmě tento let zachránil. Kapitánovi letadla a druhému pilotovi totiž prý poradil, jak vypnout vadný automatický bezpečnostní systém, který nutil letadlo řítit se střemhlav k zemi. Tuto tezi ve čtvrtek Thjahjono nepotvrdil a prohlásil, že ve zprávách o pomoci třetího pilota jsou některé podrobnosti vykonstruované.

Česko je 20. nejšťastnější zemí světa

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nejšťastnější zemí na světě se letos podle zprávy, kterou každoročně vypracovává agentura OSN, stejně jako loni stalo Finsko. V žebříčku 156 zemí se za ním umístilo Dánsko, Norsko, Island a Nizozemsko. Česká republika si o příčku polepšila, vyměnila si místo se Spojenými arabskými emiráty a stala se 20. nejšťastnější zemí světa.

Zpráva hodnotila země v šesti klíčových kategoriích, kterými je příjem, svoboda, důvěra, střední délka života, sociální podpora a štědrost.

„První desítka zemí je silná ve všech šesti kategoriích,“ uvedl spoluautor zprávy John Helliwell, emeritní profesor Univerzity Britské Kolumbie. A to neplatí jen pro rodilé obyvatele. „Pravdou je, že loni byli všichni Finové šťastnější než obyvatelé ostatních zemí, ale také jejich přistěhovalci byli nejšťastnějšími přistěhovalci na světě. Není to o finské DNA. Je to o způsobu života,“ řekl Helliwell.

Poukázal na to, že lidé ve Finsku platí vysoké daně za sociální záchrannou síť, důvěřují své vládě, žijí ve svobodě, jsou velkorysí a starají se jeden o druhého.

Rozdíly mezi prvními zeměmi jsou malé a pořadí se každoročně mírně mění. Letos stanulo na šesté příčce Švýcarsko, následuje Švédsko, Nový Zéland, Kanada a desítku nejšťastnějších uzavírá Rakousko, které vytlačilo Austrálii na 11 místo. Česká republika se posunula z 21. na 20. místo a Slovensko vystoupilo na 38. z loňského 39. místa.

Mezi prvními deseti státy neskončila žádná ze supervelmocí. Spojené státy si o jednu příčku pohoršily a skončily na 19. místě. Británie si sice o tři příčky polepšila a stanula na 15. místě, ale pohoršilo si Německo z 15. na 17. místo, Japonsko z 54. na 58., Rusko z 59. na 68. a Čína z 86. na 93. místo.

Nejvíce nešťastní jsou podle průzkumu lidé v Jižním Súdánu, který skončil na 156. místě. Před ním se umístila Středoafrická republika (155.), Afghánistán (154.), Tanzanie (153.) a Rwanda (152.).

Hřib svolává zastupitele melodií Pirátů z Karibiku

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nechal změnit čtyři znělky, kterými například svolává zastupitele do jednacího sálu. Na začátku čtvrtečního jednání tak zazněla namísto dříve používané znělky melodie z filmu Piráti z Karibiku. Zastupitelé následně v diskusi o programu jednání řešili, o jaké znělky se jedná.

Opoziční zastupitel Ondřej Martan (ODS) požádal, zda by je Hřib nemohl pustit, aby je zastupitelé znali a on tak třeba nenaletěl nějakému vtipálkovi. Další opoziční zastupitel Petr Stuchlík (ANO) apeloval, aby Hřib při výběru ctil historii Prahy. „Pokud už tady, pane primátore, inovujete znělky, tak proč nevyužít historického dědictví Prahy, která je spojena s klasickou hudbou? Nemyslím si, že autoři hudby Pirátů z Karibiku mají nějaký vztah k Praze. Je to samozřejmě vtipné, ale myslím, že Praha si zaslouží pražská témata,“ řekl Stuchlík.

Po přestávce Hřib pustil skladbu Praha už volá a sdělil, že by měla zaznít ještě znělka z pořadu Pevnost Boyard.

Primátoři v uplynulých letech používali čtyři druhy znělek, které nebyly odvozeny ze známých melodií. Znělkami primátor nejen svolává zastupitele z kuloárů do sálu, ale také jimi vyzýval ke klidu v sále

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].