Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

V hlavě

Lithium z kohoutku

Britští vědci potvrdili souvislost mezi složením pitné vody a náladou populace

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jsem tak šťastnej, protože dneska jsem našel svoje kámoše ve vlastní hlavě,“ zpíval kdysi Kurt Cobain. Název slavného hitu skupiny Nirvana Lithium by mohl naznačovat, že umělec v něm líčí účinky neméně slavného psychiatrického léku, jenž přináší úlevu pacientům s bipolární poruchou, kterou ostatně Cobain sám trpěl. Kupodivu to tak ale není. Životopisci Nirvany docházejí k závěru, že její frontman v písni zpracovává životní období strávené v křesťanské rodině svého kamaráda.

Přesto se řada lidí sužovaná bipolární poruchou v písni našla. Lithium, jeden ze služebně nejstarších psychiatrických léků, působí jako stabilizátor nálady a dokázalo už zachránit spoustu podobně rozervaných životů, jako byl ten Cobainův. A zajímavé také je, že možná jich zachránilo ještě mnohem víc, než si myslíme. Čerstvá studie psychiatrů z Univerzity v Sussexu zjistila, že vyšší přirozené zastoupení lithia v pitné vodě pravděpodobně snižuje množství sebevražd v populaci, která takovou vodu pije. To zrodilo docela smělou myšlenku, že by se aktuální globální krize duševního zdraví možná dala řešit tak nějak pěkně centrálně – totiž vodovodem.

Účinky hlavní a vedlejší

Prameny s vysokým obsahem iontů lithia bývaly považovány za blahodárné už ve starověku, aniž se vědělo proč. Lithium coby chemický prvek objevil až v roce 1817 švédský vědec Johann Arfvedson a v témže století se začalo příležitostně používat pro léčbu dny, jež měla v dobovém mínění souvislost s melancholickou náladou. Do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].