Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Světlík v úpadku

Pavel Juříček • Autor: ČTK
Pavel Juříček • Autor: ČTK

V Ostravě zasažené propouštěním horníků se kymácí další významná firma: společnost Vítkovice Power Engineering (VPE) podala sama na sebe k soudu insolvenční návrh se žádostí, aby jí byl povolen pokus o záchranu firmy s 1100 zaměstnanci. Společnost tím reagovala na věřitele, kteří ji chtěli poslat do úpadku. VPE je součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. „Čas od času se firmy do takových potíží dostávají, nemusí to znamenat konec,“ říká viceprezident Svazu průmyslu Pavel Juříček.

R: VPE je významným zaměstnavatelem, jak vážná je situace?

PJ: Tohle se stává a je brzo předvídat, zda lze firmu zachránit, jisté je, že je vždy dobře, když firma přežije. Jan Světlík se musel vyrovnávat s různými tlaky, čelil pokusům o převzetí společnosti, a nakolik je tím vyvolaná jeho současná situace a nakolik jde o skutečné operativní problémy, to teď těžko říct.

R: Je ale fakt, že momentálně na tom VPE není dobře. Jak dlouho bude trvat, než se vyjasní, zda jde firma zachránit?

PJ: Záleží, jak dlouho se děje prověřování věřitelů, dokazování oprávněnosti pohledávek, v zákoně nejsou lhůty, muže to být nekonečné, trvá to roky. Často se generují umělé pohledávky, zákon by měl říct „co nemá věřitel v účetnictví, to neexistuje“, ale neříká to, roztáčí se kolotoč posudků.

R:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].