Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Poškodil Jiří Pospíšil reformami v justici ODS?

Přestřelka v newsroomu: Ondřej Kundra, Jindřich Šídlo, Erik Tabery

Jiří Pospíšil alias Lone Ranger • Autor: HN, Matěj Slávik
Jiří Pospíšil alias Lone Ranger • Autor: HN, Matěj Slávik

 

To, že na sjezdu ODS zcela vypadl z vedení strany, vnímá exministr Jiří Pospíšil od části kolegů jako trest za to, že chtěl posílit nezávislost státních zástupců. „Když vidím, jak na kongresu probíhaly volby, tak se obávám, že se toho příliš v ODS nezměnilo,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Podle Aktuálně.cz dokonce zvažuje odchod ze strany. „Já nevylučuji v tuto chvíli nic. Pro mě to vyjádření nedůvěry bylo tak silné, navíc doprovázené i expresivními vyjádřeními kolegů z ODS na sociálních sítích. Takže si fakt musím dál promyslet, spíš lidsky, jestli v tom týmu pro mě místo je, nebo není,“ prohlásil. 

Je výtka, že exministr spravedlnosti stranu poškodil svými reformami v justici, výrazem nepolepšitelnosti ODS, nebo ji vnímáte jako racionální?

Jindřich Šídlo: Ale to je jenom část výhrad. Pospíšila má v ODS rád málokdo, řekněme i z osobních důvodů.

Erik Tabery: Těch důvodů je určitě hned několik, ale tenhle je podstatný. Mně říkal Topolánek už před lety, že pokud zůstane ve funkci, Pospíšil už žádný post nezíská, protože to se státními zástupci přehnal.

Jindřich Šídlo: Jo, to jsem slyšel taky. A to se ještě za Topolánkovy vlády toho tak moc nestalo. Ovšem byl to osobně Topolánek, kdo Pospíšila ve 27 letech vytáhl do stínové vlády.

Erik Tabery: Zeman a Klaus také vytáhli do politiky i vlády lidi, které pak vůbec nemuseli. Ale přijde mi zajímavé, jak Pospíšilovi vyčítají, že vlastně jen nastavil normální pravidla. Jako kdyby někdo chtěl trestat někoho za to, že napsal pravidla silničního provozu, ale stejně občas někdo narazí.

Jindřich Šídlo: Mimochodem, na tom je zajímavá jedna věc: fakt se dá celý systém změnit prostě jen tím, že vyměníte dva lidi? Tím myslím odchod Vesecké a Rampuly a příchod Zemana s Bradáčovou?

Erik Tabery: Tak trochu asi dá. Prostě zmizel špunt, který některým kauzám bránil a jiné pouštěl ven. Navíc se pak vyměnilo dost dalších lidí. A věřím tomu, že i policie najednou vidí, že už nemusí dávat věci do šuplíku.

Jindřich Šídlo: Možná ano. Problém trochu je, když se to převrátí na druhou stranu a státní zástupci s údivem zjistí, že existuje něco jako politické obchody,a usoudí, že by za to mohli někoho velkolepě zavřít. A dopadne to, jak to dopadlo. Ale to jsme odbočili, byť to s věcí souvisí a mimochodem, v době Ištvanovy akce už Pospíšil nebyl rok ve fuknci.

Ondřej Kundra: Topolánek dal Pospíšilovi šanci, protože měl jako jediný v ODS propracovanou reformu justice (občanský zákoník atd.)a protože si zároveň myslel, že vůči němu bude povolný. Což Pospíšil byl, ale nakonec v sobě našel vnitřní sílu se postavit (viz případ Čunek). Současný konec nejpopulárnějšího politika ODS je z větší části problém ODS (ti nezávislejší státní zástupci jim vskutku vadí), z menší samotného Pospíšila. Často lavíruje, je nerozhodný, nechce si říci více o moc.

Erik Tabery: Jindřichu, nepochybuji o tom, že zažijeme mnoho přehmatů ze strany státních zástupců, což bude daň za to, že tu chybí větší zkušenost. Byť u zásahu Ištvana si myslím, že udělal, co udělat měl.

Jindřich Šídlo: Nechci tam tu debatu zavádět, ale výsledek, myslím, vidíme všichni.A „přehmaty“ státních zástupců a policie jsou stejně velký problém jako nečinnost. Odmítám to brát jako daň za jejich větší volnost.

Erik Tabery: Není to omluva, ale je to vývoj, který se dá čekat. V justici není jeden správný postup, ten se určuje až na základě rozhodnutí různých instancí a zpětně se to pak definuje. Bárta měl sedět a nesedí.

Jindřich Šídlo: Pojďme k Pospíšilovi. Já si taky myslím, že ODS udělala chybu, když se ho zbavila. Ta hlasování na kongresech jsou vždycky zábavná. Němcová byla hvězdou kongresu 2010, pak v Brně 2012 skoro ani neprošla na řadovou místopředsedkyni, pak byla dobrá jako kandidátka na premiérku. Kádrová práce ODS je… zvláštní.

Ondřej Kundra: Té změně ve vedení ODS hlavně není rozumět. A nejde jen o Pospíšila. Skončila i paní Němcová, nedávno přitom byla ještě kandidátkou ODS na premiérku. Jakou logiku dává nahradit ji neviditelným europoslancem Tošenovským nebo exhejtmanem Vystrčilem? Jaké příběhy za sebou mají?

Ondřej Kundra: Ad přehmaty: Tvrdě státní zástupce sledujme a kritizujme je. Ale někdy mi to přijde v novinách ode zdi ke zdi. Nejdřív jsou tepaní, že nekonají. Když začnou, tak že zase konají moc. Fakt je, že nositel změny Pavel Zeman dosud neudělal vážnou chybu a je garantem, že se systém pročisťuje. Byť on sám ve svém okolí zbytečně ztrácí lidi, kteří mu dávajízpětnou vazbu. A že jich moc nemá.

Erik Tabery: Docela by mě zajímalo, jestli aspoň tentokrát zkoušeli zvážit, že se ODS ta starost výhradně o vlastní mocenské rozložení sil nevyplácí. Zvolené vedení uspokojí vnitřní proudy, ale veřejnost určitě ne. Toho kádrováka by asi ODS potřebovala.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 5/2014 pod titulkem Poškodil Jiří Pospíšil reformami v justici ODS?