Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

KONEC SOUDCE MLSNY

RESPEKT 21/2013

Souhlasím s názory šéfa Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy. Při čtení názorů poslance Bendy bych jen kroutila hlavou, kdybych nevěděla, že jsou součástí protievropské mediální kampaně a jeho naprosté nevědomosti týkající se funkce soudce u Soudního dvora Evropské unie.

Soudkyně Pelikánová je jednou z mála osob, za niž se při hovorech se zahraničními přáteli, kteří se zajímají o dění v EU, nemusím stydět. Je to člověk, který je všemi svými kolegy respektován, a to z mnoha důvodů. Jaké pak asi soudce Mlsna může mít životní zkušenosti v porovnání s lidmi, jako je paní Pelikánová? Nechci jeho znalosti podceňovat, ale kde je jeho soudnost a sebekritika?

Soudní dvůr Evropské unie není prodloužená ruka žádné politické instituce! Jedná se o soud, který řeší právní spory mezi členskými státy, a nejde o platformu, na níž by si mohli politikové rozehrávat své národní politické hrátky.

Jsem upřímně rozhořčena a musím se stydět za naše politiky, ačkoli jsem konkrétně tyto já sama nevolila.

        Barbora Molnár

BOJ O PRAHU

RESPEKT 22/2013

Jsem sice členkou jiné politické strany, než o kterých se tu hovoří, a asi bych měla nadávat na všechny stejně. Ale fascinuje mě, jak se na české mediální scéně jednoduše házejí všichni do jednoho pytle. Jak mohou novináři srovnávat zastupitele ODS, kteří tu více než desetiletí aktivně vytvářeli SYSTÉM korupce, a zastupitele TOP 09, kteří jsou v politice povětšinou tři roky a aspoň se snaží něco změnit, nějak magistrát zprůhlednit. A i když třeba některým jde o moc a o zviditelnění, nemají za sebou historii špinavých kauz jako pražská ODS.

Dovedu si představit, jak se většina zastupitelů ODS kroutí a dělá vše možné, aby jakýkoli pokus o transparentnost, dohledání viníků, hospodárnost přišel vniveč. A může tu být stokrát sympatický primátor Bohuslav Svoboda – on sám tu stranu za tři roky nezmění. To by se jim muselo podařit zbavit se všech těch, kdo v pražské ODS odpovídají za ten marasmus politiky, klientelistický systém firmy ODS na lukrativní státní zakázky se značkou Beztrestnosti.

Jen chci upozornit na jeden fenomén. Voláme po nových politicích, stranách a tvářích, kteří politickou scénu očistí. Pak si je zvolíme, ale po dvou letech už jsou to ti staří známí zkažení politici, kteří jsou si podobní jako vejce vejci. V takové atmosféře, kdy bojujete proti Goliášovi na magistrátu a ještě se do vás pouští v novinách, televizi a na Facebooku, se nedivte, že si každý rozmyslí do politiky jít. Proto prosím, abychom ctili presumpci neviny. Nechci, aby novináři někomu stranili, ale můj dojem z této krize je, že se ztrácíme v detailech a uniká nám širší rozměr – obroda politiky a obměna politiků v hlavním městě. 

           Karolína Brabcová,
Strana zelených

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].