Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Z povozu do televize

Jake Bowers (40) je jedním z pěti romských novinářů působících ve Velké Británii. Dvacet osm let žil jako kočovník, pracoval pro BBC i The Guardian. Do Prahy přijel v listopadu na konferenci britské ambasády Roma Positive.

od veci • Autor: Respekt
od veci • Autor: Respekt

Pocházíte z velké rodiny, máte osmnáct sourozenců, do vašich osmadvaceti let jste kočoval. Jak jste se stal prvním romským novinářem ve Velké Británii?

No, jsem vlastně už druhý. V počátcích BBC působil ve třicátých letech romský novinář George Bramwell Evens. Asi před patnácti lety jsem se toulal šest let po Švédsku, s koněm a povozem. K novinařině mě přivedl šok, který jsem zažil po návratu do Anglie. Zatímco na severu nikdo neřešil, jestli jsem Rom nebo jestli kočuju, v Británii jsem se najednou setkával s nepřátelstvím kvůli svému etnickému původu. Měl jsem dojem, že za to mohla z velké části média – každou chvíli jsem si četl o tom, že Rom něco ukradl, někomu ublížil nebo že dokonce umíme zaklínat malé děti. Došlo mi, že jediný způsob, jak to změnit, je začít psát o naší komunitě zevnitř. A tak jsem začal pracovat pro The Guardian a BBC.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].