Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Den s poselstvím

Otevřu oči a vyděsím se. Proboha, už je světlo! Zase jsem zaspala. Pak mi ale dojde, že jsem na dovolené, a líně se otočím, že si přispím. Idea to je dobrá, ale mozek ji nerespektuje. Už se kolečka roztočila a už to v hlavě šrotuje.

Zapomněla jsi vyvěsit výsledek soutěže o nejlepší prezentaci v rámci konference postgraduálních studentů! Máš s sebou podklady k dopsání článku? Nezapomněla jsi doktorskou disertaci, kterou musíš opravit? Omluvila ses na schůzi? Má babička dost mléka, aby bez naší pomoci týden vydržela? Vzdávám to.



81 R13 2012 • Autor: Respekt
81 R13 2012 • Autor: Respekt

Beru do ruky knihu Ivana Klímy Moje šílené století a na chvíli zapomínám na své nicotné starosti. V devět odkráčíme na opulentní snídani, při které s mužem, který je také vědec a univerzitní pedagog, probíráme náš nesmyslný způsob života. Ráno v šest z postele, honem do práce, ať ještě před příchodem ostatních stačíme něco přečíst. Pak plný den aktivit spojených s „pasením“ studentů, přednášením, kontrolou čerpání peněz, byrokracií a hodnocením nehodnotitelného. Ve čtyři odpoledne vše utichá a my se snažíme do sedmi večer ještě vyhodnotit výsledky z pokusů nebo něco načíst či sepsat. Po pár letech se cítíme jako uvláčené onuce s mizivou kreativitou a nicotným kulturním rozhledem.

No nic. Je dovolená a plané tlachání a stěžování nepomůže. Nazujeme běžky a alespoň u hotelu se snažíme vypadat jako trénovaní sportovci. Je krásně, na zemi je slabá vrstva prašanu a občasné zmrazky nás nerozhází, dokud sledujeme projetou stopu. Ta se ale v lese ztrácí, lyže se boří, tyčky zajíždějí do sněhu. Manžel, který je výrazně lepší lyžař, prošlapává cestu a předcvičuje, jak mám jet. Je to od něj šlechetné, ale téměř zbytečné. Potácím se, padám a mám pocit, že jsem si měla s sebou objednat jeřáb coby doprovodné vozidlo. Pokaždé když se mi těžiště zaboří hluboko pod úroveň chodidel, připomíná má snaha postavit se převalování moučného červa na lžičce. S přibývajícím počtem modřin mi docházejí síly i nadšení. Nicméně se tvářím statečně a v posledním kopci se snažím o něco, co by mělo připomínat běh.

Před chatu dorážím s výrazem machra, který to má vše zmáknuté. Odměnou je mi pivo, sprcha a vyhřátý pokoj. Na večeři je ještě čas, tak otevřu e-mailovou schránku, abych vyřídila to nejnutnější.

Vykoukne na mě nejméně dvacet zpráv a mezi nimi odkaz na blog paní doktorky Markové s doporučením, ať se bráním. S mírnou nechutí blog otvírám a dozvídám se, že jsem přírodovědecký lobbista, který tuneluje stát i kapsy daňových poplatníků, ničím Šumavu a vůbec, že je potřeba si na mě i mně podobné pořádně posvítit. Nejpodezřelejší je ale fakt, že moje fakulta získává na vědu a výchovu studentů několikanásobně více peněz než fakulta sousední.

Nechci věřit svým očím. To snad není možné, že by lékařka nevěděla nic o způsobu financování vědy a výzkumu? První reakce je: To chce odplatu, vždyť to je pomluva! Chvíli je mi smutno a pak si raději řeknu, že nás ta paní vlastně chválí. Sice trochu nešikovně, ale chválí. Ukazuje lidem, že naše věda je na dobré úrovni, že jsme schopní získat peníze v grantových soutěžích českých i mezinárodních, že vytváříme dobré podmínky pro studenty…

S trochu lepším, ale stále ještě trpkým pocitem odcházím s manželem na večeři, kterou ukončujeme sklenkou vína, rozjímáním a plánováním dalšího dne. Svaly neuvyklé fyzické námaze se hlásí, oči se klíží. Teď už zbývají síly jen k vystoupání do pokoje v druhém patře, vyčištění zubů a zavrtání se do peřiny.

Beru knihu Ivana Klímy a pomalu usínám nad posledním poselstvím dne: „Pomsta, jakkoli se zdá vysvětlitelná, pochopitelná a očišťující, totiž stojí na počátku činů, které spravedlnost strhávají do propasti. Tam, kde nevládne spravedlnost, pak dostává prostor zločin.“

Hana Šantrůčková,

katedra biologie ekosystémů, Jihočeská univerzita

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 13/2012 pod titulkem Den s poselstvím