Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Kdo další po ministru Fuksovi a proč by měl být ve vládě vyměněn?

Pavel Jungwirth

biochemik

Minulý týden jsem spolu dalšími sedmdesáti pěti členy Učené společnosti ČR podepsal otevřený dopis ministru školství Josefu Dobešovi, ve kterém ho vyzýváme, aby se konečně zbavil pana Ladislava Bátory. V dopise panu ministrovi klidně, ale důrazně připomínáme, že vystupování a výroky pana Bátory nejsou zapomenuty a problém nelze vyřešit „vykopnutím nahoru“ a personální rošádou v rámci ministerstva. Člověk, který kandidoval za xenofobní Národní stranu a aktivně se účastnil rasistických demonstrací a antisemitských přednášek, nemá prostě v instituci zodpovědné za vzdělávání mladých lidí co dělat. A pokud se ministr nedokáže takového člověka zbavit, patří vyměnit.

 


06_b.jpg Jindřich Šídlo

komentátor Hospodářských novin

Mám to vzít podle abecedy? Vážně: problém je v tom, že krok premiéra Nečase nemá nic společného s „odborným“ působením ministra Fuksy, ale jen s vnitrostranickou bitkou uvnitř ODS. Proto je pro širší veřejnost naprosto nepochopitelný, jakkoli má premiér na takový krok právo. Odvolání Fuksy bylo pro Nečase navíc relativně jednoduché, neboť šlo o ministra z jeho vlastní strany, takže se nemusel na dovolení ptát Miroslava Kalouska, Víta Bárty nebo Václava Klause. Pokud by ale takhle mohl postupovat běžně, první na řadě by měl být ministr školství Josef Dobeš, a to dřív, než se mu povede prosadit všechny jeho šílené plány, přičemž tím posledním je výchova k „vlastenectví“ model Bátora.

 


06_c.jpg Tomáš Němeček

redaktor Lidových novin

Obdobnou anketní otázku Respekt pokládal v listopadu 2008 – od té doby jsem bohužel dost zlhostejněl. Šest členů vlády považuji za velmi dobrých (Nečase, Kalouska, Schwarzenberga, Hegera, Vondru a Pospíšila), někteří se mi zdají jako divná volba (Dobeš mladší, Chalupa), ale je mi to jedno. Jen jeden ministr si počíná tak vytrvale chaoticky, že mě to esteticky uráží. V křehkém rezortu, který by měl být ozdobou jakékoli chytré vlády, se chová jako slon: zmatkářsky mění lidi, ruší ústavy a v názorech má hokej. Premiér se nechal v lednu důvěrně slyšet, že by ho vyměnil prvního, kdyby mohl. Je to samozřejmě ministr školství, Dobeš starší.

 


06_d.jpg Saša Uhlová

redaktorka Deníku Referendum a měsíčníku Romano voďi

Nemá smysl přemýšlet nad otázkou, zda je horší Josef Dobeš, který pohřbil Národní akční plán inkluzivního vzdělávání, Miroslav Kalousek, jehož daňová opatření jdou ve prospěch bohatší části populace, Tomáš Chalupa, jenž jmenoval Jana Stráského ředitelem NP Šumava, Jaromír Drábek, který ničí doposud funkční solidární systém, nebo Leoš Heger s jeho zdravotnickou reformou a systémem dvojího standardu. Důležité je, že tato vláda stojí za opatřeními, jež vedou k sociálnímu konfliktu a dostávají Česko do smrtící ekonomické spirály, kdy drastické škrty generují pokles ekonomiky. Zanedbáváním nutných investic navíc tato vláda vytváří rozvojový dluh do budoucnosti. Odejít by měla jako celek.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2011 pod titulkem Anketa: Kdo další po ministru Fuksovi a proč by měl být ve vládě vyměněn?