Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Možná to dělá to moře

Beatles jsou věční. Kariéru dávno skončili, přesto po čtyřech desítkách let přišly na současnou výstavu o nich v Českém muzeu hudby desítky tisíc lidí. Pro velký zájem se musela prodlužovat. Místopředsedkyně Celorepublikového klubu beatlemaniaků Jana Kinzlerová mezi návštěvníky pochopitelně nemohla chybět.

Proč jsou John, Paul, Ringo a George pořád tak přitažliví?

Protože jejich hudba je hodně melodická, všem srozumitelná a pohodová. Jejich písně nejsou tak agresivní jako soudobá muzika, v tom dnešním stresu a shonu prostě navozují dobrou náladu. Také je asi pro řadu lidí přitažlivé, že se nikdy neopakují a střídají nejrůznější styly. Během deseti let prodělali obrovský vývoj od těch nejjednodušších melodií až po hodně komplikované aranže.

Kdysi Beatles představovali sexsymbol a dívky na jejich koncertech omdlévaly. Působí tak na vás dnes?

Na mě tedy ne, vždycky mě zajímala jenom jejich hudba. Je ale pravdou, že když si Lennon ostříhal ty příšerné dlouhé vlasy, působil pak jako docela hezký chlap.

Jak vypadá život českého beatlemaniaka?

Já zas tak zapálený fanda nejsem, neposlouchám je každý den jako někteří známí, kteří jimi doslova žijí. Nejen hudbou. Mají Beatles snad úplně na všem: od hrnečků přes klíčenku, tričko, tašku až po tapetu počítače či šanony v práci. Jiní zase shánějí všemožná vydání desek a na aukcích získávají všechno možné od fotografií, plakátů, časopisů až po paruky à la Beatles či brýle, přívěsky, podpisy. Jsou za to ochotni dát i velké peníze. Šetří klidně celý rok, aby si pak dopřáli třeba i sedm koncertů Paula McCartneyho za sebou.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].