Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jako sociální experiment

Blonďaté afro Michaela Thomase

Když byla roku 1996 poprvé udělena dublinská literární cena IMPAC (založená tamní radnicí a financovaná významnou nadnárodní firmou), vznikla tak slušná konkurence Nobelově ceně. Ono irské klání je totiž vpravdě globální, otevřené románům ve všech jazycích, a suma pro vítěze nemalá: 100 tisíc eur. Jednotlivé tituly navíc poměrně demokraticky nenominují spisovatelé, kritici nebo nakladatelé, ale knihovny.

Loni vyhrálo dílo, které za sebou nechalo prózy Lessingové, Oatesové i Rotha. Román z pera amerického autora, na který ale upozornila knihovna z Barbadosu. Knihovny z USA nejčastěji navrhovaly Chabonův Židovský policejní klub a Díazův Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda. A třebaže právě na něj se nejvíc sázelo, jelikož krátce předtím získal Pulitzerovu cenu, šek od dublinské primátorky slavnostně převzal mladý Afroameričan Michael Thomas za svou prvotinu Do dna, která zrovna vycházela také v Británii a v Austrálii.

Kluk z plakátu

Do dna je debut provokativní, ostře se vymezující proti mýtu rasově integrované Ameriky a stejně provokativní je i jeho autor. V rozhovoru po obdržení ceny vyjádřil obavy, zda náhodou nehraje roli vznešeného divocha, z něhož se díky odlišné barvě kůže, nadprůměrné inteligenci a nepřítomnosti fyzického handicapu stal jakýsi kluk z plakátu. A zda se taky náhodou nesvezl na vlně celosvětového optimismu po zvolení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].