Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

S prázdnýma rukama

Zkáza Deepwater Horizon je největší ekologickou katastrofou v historii USA

Dva měsíce od výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu je jedna věc jasná – těžební společnost British Petroleum a zjevně ani žádná jiná nikdy nevěděly, jak se s podobnou událostí vypořádat, a neměly pro podobné případy připraveny žádné použitelné plány záchranných operací. Těžaři od okamžiku, kdy se z ulomené trubky na dně oceánu začala valit ropa, ve skutečnosti jen chaoticky zkoušejí, co by mohlo fungovat.

Nejdříve se pokusili spustit na dno jakousi jímku, která měla ropu zachycovat a z níž by bylo možné ji postupně odčerpávat do ropných tankerů. Těžaři však zjistili, že z vrtu uniká také velké množství plynu, který ve studené vodě krystalizuje, nadnáší spuštěnou jímku a vytěsňuje z ní ropu. Pokus tak selhal.

Druhou variantou byla snaha ucpat ložisko proudem bahna a kusů pevné hmoty včetně odřezků gumy nebo třeba golfových míčků. Přetlačovaná s natlakovaným ložiskem ale po třech pokusech také zkrachovala – proud ropy byl jednoduše silnější.

Třetí pokus byl vylepšeným opakováním prvního, jímka měla být tentokrát opatřena jakýmsi vyhříváním a těsněním. V době vzniku tohoto textu se záchranářům podařilo po předchozích komplikacích nasunout jímku na ulomenou trubku, nebylo ale jasné, kolik ropy se vlastně díky nečistě provedenému řezu podaří zachytit. Ropa bude v každém případě z vrtu tryskat dál až do konce léta, kdy by snad měly být dokončeny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].