Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Semafor pro 21. století

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Album coververzí prověřuje sílu sdělení skladeb Suchého a Šlitra

Skladby Suchého a Šlitra jsme jako malí luštili za svitu táborového ohně ze zpěvníku Já písnička a na Krajině posedlé tmou jsme dřeli první kytarové akordy a učili se zpívat kánon. Je ale možné se s originálem poprat i v současných kulisách bez retro sentimentu? Na tuhle otázku se snaží odpovědět album dvaceti semaforských coververzí s názvem For Semafor.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pramínek vlasů 2009

Když před pár lety vyslovil hudební publicista Pavel Klusák myšlenku o albu coververzí skladeb Suchého a Šlitra před zpěvačkou Zuzanou Navarovou, překvapilo ho, že to vzala vážně. Upravila si pro sebe skladbu Toulaví zpěváci, která pak vyšla na jejím Zeleném albu. Hudební odkaz Semaforu vystihla Navarová velmi trefně, když píseň uvedla slovy:

„Ivan už je v Čechách natolik dlouho, že by měl umět alespoň jednu písničku od Suchýho a Šlitra.“

Narážkou na svého tehdejšího spoluhráče, kolumbijského písničkáře Ivana Gutiérreze, upozornila na kus našeho hudebního dědictví, nad kterým se není třeba ušklíbat.

Klusák nyní oslovil české muzikanty napříč generacemi i žánry, kteří tvrdohlavě dělají autorské skladby, aby si i oni vybrali jednu semaforskou písničku k vlastní interpretaci. „Vybraní hudebníci sice tvoří bez jasné vazby na 60. léta, ale k těm písničkám…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].