Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Pozor na nádraží ve Zdicích!

Železnice má v Česku dlouhou tradici: první vlak tažený parní lokomotivou přijel na naše území 6. června 1838 do Břeclavi po rozestavěné trati, která vedla z Vídně do Bochnie v Polsku.

ORNA.BLOG.RESPEKT.CZ

Železnice má v Česku dlouhou tradici: první vlak tažený parní lokomotivou přijel na naše území 6. června 1838 do Břeclavi po rozestavěné trati, která vedla z Vídně do Bochnie v Polsku. Byla to tehdy první parní železnice v bývalém Rakousku-Uhersku. S postupným rozvojem železnice bylo nutno řešit problém bezpečnosti a přenosu dopravních informací. V době, kdy neexistovaly dnešní informační, zabezpečovací a dálkové kabely ani další moderní zařízení, vznikl bezpečnostní a informační systém založený na množství rozličných drážních funkcionářů. S jeho zjednodušením se dráhy potýkají dodnes. Něco o této problematice se cestující může dočíst také na nádraží Českých drah ve Zdicích. Poněkud neočekávaně na cedulce, která je umístěna na nádražním WC.

Vstupní dveře do tohoto zařízení jsou uzamčeny a je na nich napsáno:

UPOZORNĚNÍ.

Z DŮVODU UDRŽENÍ ČISTOTY A POŘÁDKU BYLO PO REKONSTRUKCI WC PŘISTOUPENO K ZAMYKÁNÍ VSTUPNÍCH DVEŘÍ. CESTUJÍCÍ S PLATNÝM JÍZDNÍM DOKLADEM SI MŮŽE KLÍČ OD WC VYZVEDNOUT NA PRACOVIŠTI STANIČNÍHO DĚLNÍKA, V PŘÍPADĚ JEHO NEPŘÍTOMNOSTI U VÝPRAVČÍHO VNĚJŠÍ SLUŽBY ZA VRATNÝ POPLATEK 20 KČ.

Po chvíli pátrání jsem objevil výpravčího v místnosti s nápisem „Odbavovací hala“. Vysvětlil mi, že výpravčí vnější služby je ten s červenou čepicí, zatímco výpravčí vnitřní služby řídí chod vlaků z útrob své kanceláře. A staniční dělník je zřízenec, který jezdí s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].