Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Džihád na síti

Sám přiznává, že ve velkém džihádu proti Americe nevypálil jedinou kulku a že „v zákopu“ nestál ani na vteřinu.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Záběry z bitvy, kde umírají američtí vojáci, se objevují na internetu už pár minut po útoku.Díky anonymitě internetu ale může do světa džihádistů nepozorovaně infiltrovat i policie.

Sám přiznává, že ve velkém džihádu proti Americe nevypálil jedinou kulku a že „v zákopu“ nestál ani na vteřinu. A přece byl tento muž, který si říkal „Irhábí007“ (slovní hříčka spojující arabské slovo pro teroristu s kódovým označením Jamese Bonda), mnohem důležitější než jakýkoli pěšák či sebevražedný atentátník v Iráku. Vedl totiž džihádistický útok na internetu.

Irhábí007 byl jedním z klíčových mužů, kteří al-Káidě umožnili přeskupit se po pádu Tálibánu a po vyhnání z Afghánistánu. Al-Káida a její stoupenci se přesunuli do kyberprostoru, v němž se o nějaké pevné vládě zákona nedá mluvit, a založili tam jak virtuální školy pro ideologickou indoktrinaci a vojenský výcvik, tak aktivní propagandistické útvary.

Irhábí007 se stal průkopníkem jedné z mnoha technik, bez nichž by se nic z toho neuskutečnilo. Byl neúnavným webmasterem několika extremistických internetových stránek, z nichž ta nejdůležitější byla zasvěcena prohlášením Abú Músy Zarkávího, někdejšího vůdce al-Káidy v Iráku. Výzvědné služby jen bezmocně přihlížely, jak se Irhábí007 nabourává do počítačů (například pro distribuci velkých videosouborů si vypůjčil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].