Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

V bezpečí Putinovi navzdory

Rok po tragédii v Beslanu: vzhledem k tomu, jak málo praktických kroků proti terorismu bylo v Rusku učiněno, je spíše s podivem, že se podobný útok neopakoval.

Beslan – před rokem symbol toho nejbrutálnějšího terorismu, namířeného proti dětem. Dnes je sice přehlušen Londýnem, ale otázky neutichají. Co se za onen rok v Rusku změnilo? Proč nenásledoval řetěz dalších útoků, jak předvídali skeptici právě před rokem? Odpověď není vůbec jednoznačná.

Pro osvěžení: při teroristickém útoku na školu číslo 1 v severoosetském Beslanu zahynulo 331 lidí, z toho 186 dětí. Po krajně nezdařeném pokusu o osvobození více než tisícovky rukojmích, kteří byli od 1. do 3. září 2004 zadržováni čečenskými a ingušskými rebely, prezident Ruska Vladimir Putin veřejně vyhlásil válku terorismu. Byla úspěšná?

Vyražme na gubernátory

Pravda, Beslan už se neopakoval. Ale vzhledem k tomu, že opravdu praktických opatření, která by mohla alespoň teoreticky zabránit dalším podobným útokům, bylo učiněno pramálo, je to spíše s podivem. Za poslední rok sice došlo k řadě atentátů, pumových útoků či únosů, především v kavkazském regionu, ale neumíraly děti, nota bene v tak hrozném počtu. V Moskvě je relativní klid. Celá situace tedy budí zdání, že Rusko se z Beslanu poučilo. Jenže…

„Události v Beslanu nezavdaly příčinu k žádným reformám,“ prohlásil nedávno Stanislav Kasaje, vedoucí speciální vyšetřovací komise severoosetské vlády. Podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].