Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Výtvarné umění australských Aboroginců zažívá v posledních letech celosvětový úspěch a tento týden se chystá pokořit další metu: plátno nejslavnějšího domorodého umělce Austrálie Rovera Thomase Lundari má šanci být prodáno na aukci v Melbourne až za 1,2 milionu dolarů a stát se nejdražším „domorodým“ dílem vůbec. Ještě větší důvod k radosti dává ale komunitě aboroginských výtvarníků jiná událost. Po třiceti letech se znenadání našla kolekce kreseb dětí ze školy v Carrolupu – milovaná a pro původní obyvatele nesmírně důležitá sbírka, v níž se potkává jejich nedávná tragédie s nadějí na lepší budoucnost.

Fotografie: Umění ukradených dětí. (Barry Loo, 13 let.) Foto Picker Art Gallery • Autor: Respekt
Fotografie: Umění ukradených dětí. (Barry Loo, 13 let.) Foto Picker Art Gallery • Autor: Respekt

Výtvarné umění australských Aboroginců zažívá v posledních letech celosvětový úspěch a tento týden se chystá pokořit další metu: plátno nejslavnějšího domorodého umělce Austrálie Rovera Thomase Lundari má šanci být prodáno na aukci v Melbourne až za 1,2 milionu dolarů a stát se nejdražším „domorodým“ dílem vůbec. Ještě větší důvod k radosti dává ale komunitě aboroginských výtvarníků jiná událost. Po třiceti letech se znenadání našla kolekce kreseb dětí ze školy v Carrolupu – milovaná a pro původní obyvatele nesmírně důležitá sbírka, v níž se potkává jejich nedávná tragédie s nadějí na lepší budoucnost.

Kdo před třemi lety viděl film Králičí plot, bude rychle v obraze: misijní škola a tábor pro aboriginské děti v Carrolupu v jihozápadní Austrálii vznikl jako desítky jiných na základě politiky násilné asimilace původních obyvatel. Cílem bylo odebrat z domorodých rodin všechny smíšené nebo světlou pletí obdařené děti, odříznout je od jejich komunity a vštípit jim bělošský způsob života. Architekti tohoto plánu, realizovaného od roku 1910 až do pozdních 70. let, doufali, že čistokrevní Aboriginci izolovaní v poušti a vystavení asimilačnímu tlaku postupně vymřou. V dětských táborech panovaly krušné poměry, na ukradenou generaci, jak se odebraným dětem dnes přezdívá, čekaly tělesné tresty, mizerná strava i oblečení.

Ani Carrolup, založený v roce 1945 pro dorost kmene…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].