Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Totální zásah

Začátek ohlášené pouliční slavnosti 16. května odpoledne nevypadal nebezpečně. Na náměstí Míru se tančilo, bubnovalo a polykači ohně předváděli své kousky. Nešlo ale jen o zábavu, mladí lidé ve věku do dvaceti let přišli také protestovat proti agresi motoristů, proti nadnárodním monopolům. Skončilo to rozbitými výlohami v centru města a tvrdým policejním zásahem. O vině některých účastníků rvačky - demonstrantů i policistů - rozhodne soud.

Podle některých komentátorů začíná tuzemskou mládež ovládat „totální frustrace“ (slovy psychologa Hubálka) z údajně neúnosných společenských poměrů, což se může i napříště projevit dalšími výbuchy násilí. Možná je to ale méně dramatické a konflikt spíše způsobila nezkušenost policistů, kteří nedokázali uřídit demonstraci radikální mládeže - u nás sice dosud nevídaně velkou, ale naprosto všední z pohledu západní Evropy.

Nejste partneři

Demonstraci zpočátku asistovalo pouhých 24 policistů. Zdá se to nepochopitelné, ale až do prvních násilných střetů nikoho neinformovali o tom, že se na náměstí sešlo desetkrát víc lidí, než se čekalo. Policie ani BIS také dopředu nevěděly, co se vlastně chystá. Lidé z organizace Rainbow Keepers, která se na akci podílela, totiž tvrdí, že demonstraci plánovaly již letos v únoru na ženevské konferenci jejich organizace. Zpravodajci BIS přitom už minimálně tři roky monitorují dalšího účastníka akce, extrémní levicové hnutí tzv. anarcho-autonomů. Není divu, že když se po šesté…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].