Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zrušte se sami

Ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová dala minulou středu kolegům ve vládě ke kontrole více než stostránkový materiál „Vyhodnocení dosavadního průběhu restrukturalizace lůžkového fondu“. Plánované změny by měly omezit stávající síť více než dvou set nemocnic, snížit o čtvrtinu počet tzv. akutních lůžek (dnes jich je 73 000), naopak by se mělo zřídit osm tisíc tzv. ošetřovatelských lůžek pro dlouhodobě nemocné. Ministryně zatím navrhuje zrušit 9 českých nemocnic a 25 dalších změnit na ošetřovatelské ústavy bez akutních lůžek. Do dubna by ministryně měla doplnit materiál o hodnocení Moravy.

Verdikt ministerských komisí ale pro postižené nemocnice příliš neznamená. Pokud s nimi totiž pojišťovny uzavřou smlouvu, mohou dál léčit i vydělávat. Z postoje pojišťoven je přitom zřejmé, že zrušena bude pouze taková nemocnice, která s tím bude sama souhlasit.

Přísně tajné komise

V letech 1989 až 1997 ubylo podle údajů ministerstva zdravotnictví v tuzemských nemocnicích 18 000 lůžek. Podle Jany Uhrové, která řídí na ministerstvu odbor zdravotní péče, měla tato „neřízená restrukturalizace“ výsledky dobré - celkový pokles počtu lůžek, i špatné - lůžek pro dlouhodobě nemocné zůstalo méně, než je potřeba. Doktorů v nemocnicích ve stejném období neubylo, naopak je jich dnes o dvě stovky více než v roce 1989, a proto se vlastně nic neušetřilo. „Řízená restrukturalizace“ by měla omezit celkový počet lůžek a zvýšit počet ošetřovatelských ústavů. V podtextu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].