Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Není intelektuál jako intelektuál

Čím více se blíží konec tisíciletí, tím více se ve veřejném povědomí zabydluje potřeba bilancovat. Pro německá média se z tohoto hlediska stává vítaným objektem osoba spolkového prezidenta Romana Herzoga. S rokem 1996 skončila i první polovina jeho pětiletého volebního mandátu.

Příliš brzy jasno

Tenor většiny německých komentátorů svádí k domněnce, že už v den Herzogova zvolení, 23. května 1994, bylo vše potřebné pro nynější bilance odhaleno: prezidentovým cílem bude podle jeho vlastních slov skromně přispět k uvolnění německé křečovitosti a média budou reagovat recenzí jeho řečnických výkonů.

Že nevděk světem vládne, se mohl prezident, jehož veřejná popularita doma i v zahraničí stále stoupá, přesvědčit na příkladě reakcí konzervativního listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Liberální část redakce, podezírající Herzoga z nedostatku intelektuální velkorysosti, chovala k budoucímu prezidentovi nedůvěru ještě před jeho zvolením. Řada významných autorů včetně někdejšího vydavatele listu Joachima Festa se v době volební kampaně semkla v tzv. frankfurtské skupině na podporu kandidatury exponenta „lepší“ NDR a všeobecně respektovaného myslitele Jense Reicha. Svou roli sehrála i další skutečnost: Herzog vstoupil do soutěže jako náhradní volba Helmuta Kohla poté, co jindy neomylný kancléř musel přiznat, že jeho objev číslo 1, saský ministr spravedlnosti Steffen Heitmann, je zkrátka neudržitelný. Obavy z nového prezidenta se tak pro řadu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].