Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Konec Pol Pota

Partyzánská vysílačka Rudých Khmerů oznámila v posledních dvou týdnech několikrát z hlubin kambodžské džungle zajetí svého nechvalně proslulého vůdce Pol Pota, jednoho z nejhorších masových vrahů tohoto století. Ať už jsou tyto zprávy pravdivé, či nikoli, jedno je jasné - „Bratr číslo 1“ má na kahánku. Jasné je ovšem i to, že tragédie kambodžského národa, vlekoucí se již přes čtvrt století, tím nekončí.

Sihanuk, Lon Nol a vietnamská válka

Pokud bude Pol Pot svými bývalými soudruhy vydán phnompenhské vládě živý, bude nejspíše souzen mezinárodním tribunálem za zločiny proti lidskosti. Symbolicky se tak završí jedna tragická kapitola z nedávných dějin Kambodže. Okolnosti jeho více než zaslouženého pádu nicméně naznačují, že se ihned začne psát kapitola další. Rozpad hnutí Rudých Khmerů je příznakem konce jedné občanské války a začátku další. Je to jen jedna peripetie v bludném kruhu konfliktů globálních i regionálních zájmů, velmocenské politiky, nepravděpodobných spojenectví a neuvěřitelné brutality, který tuto zemi svírá od konce šedesátých let.

Na začátku tohoto bludného kruhu stála vietnamská válka. Kambodža byla od roku 1953, kdy získala nezávislost na Francii, konstituční monarchií v čele s „princem“ Norodomem Sihanukem, obratným politikem, který mistrně lavíroval mezi levicí a pravicí uvnitř země a mezi mocenskými bloky navenek. Až do konce šedesátých let vypadala Kambodža při pohledu zvenčí jako ostrov klidu a míru v jinak válkou a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].