Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Konflikty nejsou vždy destruktivní

Přečetl jsem si článek Sládek ovládl parlament (Respekt č. 8/97), kde se dožadujete léku většinového systému na neduhy mladé české demokracie. Menšinové extrémy se mají elegantně potlačit volebním sprejem - pravidly se silně disproporčními výsledky. Ptám se ale: „Zahubíme-li plevel, nezničíme tím i jiné užitečné rostliny a živočichy?“ Ale i jinak: „Nezačne plevel růst zase o kus dál a s ještě větší intenzitou, zatímco ostatní se už nevzpamatuje?“

Konflikty přece nejsou za každou cenu destruktivní. Naopak parlament je tu od toho, aby vyjadřoval nejširší rozmanitost. Parlament má přímo v popisu své práce, aby fungoval jako ventil nespokojenosti. Kde jinde se mají ventilovat chronické nemoci společnosti než ve sboru, který je svým složením zrcadlem nás všech?

K odstranění parlamentních obstrukcí přece dostatečně postačuje novelizace jednacího řádu. K tomu není třeba vygumovat extrémy. Naopak extrémní strany (na určité minimální procentuální úrovni) bychom si měli pěstovat jako vakcíny. Problém nepředstavují republikáni či komunisté, ale skutečné společenské poměry a způsob myšlení. S tím je vhodné se střetávat především pozitivně. Zesílení extrémních stran by mělo především spustit varovný systém, mobilizovat demokratické strany pro pozitivní řešení a léčení společenských konfliktů či neduhů.

V opačném případě je sice možné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].