Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Jihoafrická republika

Jihoafrický viceprezident Frederik de Klerk oznámil, že jeho Národní strana vystoupí k 30. červnu z vládní koalice. „Bylo by nepřirozené pokračovat ve vládě národní jednoty, když každý ví, že zásady, na nichž byla vytvořena, byly odmítnuty v nové ústavě,” řekl bývalý poslední bělošský prezident JAR. Podle nové ústavy bude moci strana, která získá ve volbách v roce 1999 nadpoloviční většinu, sestavit vládu bez zástupců menšin.

Bosna

V Haagu začal soudní proces s bosenským Srbem Dušanem Tadičem, který je podezřelý z vraždy 13 lidí, mučení dalších 18 a z jednoho znásilnění. Těchto zločinů se měl Tadič dopustit jako dozorce v koncentračním táboře v Omarska u severobosenského Prijedoru. Tadič je prvním člověkem od roku 1946, který je obžalován z válečných zločinů před mezinárodní soudní instancí. V průběhu procesu, který potrvá několik měsíců, má být vyslechnuto na 150 svědků.

Španělsko

Vůdce španělské Lidové strany José María Aznar složil do rukou krále Juana Carlose přísahu a stal se tak předsedou španělské vlády. Tím formálně skončila i třináctiletá vláda socialistů ve Španělsku. Ve své inaugurační řeči Aznar slíbil, že jeho země podnikne vše ke splnění kritérií pro evropskou měnovou unii. Rozpočtový deficit by měl být snížen již tento rok z 5,7 procenta HDP na 4,4 procenta. Za další cíl své vlády Aznar označil boj s 22procentní nezaměstnaností.

OSN - Izrael

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].