Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Egypt

Sedmnáct řeckých turistů a jeden Egypťan zahynuli při teroristickém útoku před hotelem Europa na předměstí Káhiry. Čtyři teroristé, s největší pravděpodobností muslimští extremisté, zahájili palbu ze samopalů do skupiny turistů před hotelem. Mezi mrtvými je čtrnáct žen. K poslednímu útoku na zahraniční turisty došlo v Egyptě koncem roku 1994.

Rakousko

Po téměř osmdesáti letech zrušilo Rakousko zákon, který zakazoval členům někdejšího panovnického rodu Habsburků vstup do země. Zákon vyhošťující Habsburky a zakazující jim návrat do země se týkal členů panovnické rodiny, kteří se narodili před vznikem Rakouské republiky 12. listopadu 1918 a kteří se nevzdali svých práv na trůn. Podle mluvčího parlamentu dnes již neexistuje nebezpečí obnovení monarchie, protože demokracie v Rakousku pevně zakořenila.

Bosna a Hercegovina

Bývalý bosenský premiér Haris Silajdžič založil vlastní Stranu pro Bosnu a Hercegovinu. Silajdžič připravoval založení vlastní strany již od té doby, co se počaly vyhrocovat konflikty mezi ním a současným prezidentem Izetbegovičem a jeho Stranou demokratické akce. Na rozdíl od nacionalisty Izetbegoviče je Silajdžič považován za zastánce pluralitní Bosny.

USA - Korea

Americký prezident Bill Clinton navrhl spolu s jihokorejským prezidentem Kim Jong-samem čtyřstranné rozhovory, které by měly vést k urovnání současného napětí na Korejském poloostrově. Podle návrhu, který americký…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].