Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Důl se dá ukrást a kybernetické hrozby jsou čím dál naléhavější

Klíčoví tuzemští politici i podnikatelé neberou bezpečnostní rizika z Východu vážně

Ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

“Pokud vpouštíme čínské firmy do naší kritické infrastruktury, musíme si uvědomit, že tak zprostředkovaně předáváme klíče k těm nejcitlivějším oblastem čínské komunistické straně,” řekl ve středu na veřejném slyšení v Senátu ředitel BIS Michal Koudelka. A další pouze den stará informace. „V rámci zkoumání byla provedena analýza dostupných technických dat a dalších relevantních informací, jejímž závěrem bylo, že původcem útoku je téměř jistě (90 až 100 procent) státní aktér nebo na něj napojená skupina, S pravděpodobností 55 až 70 procent byl útok veden ze strany čínského aktéra,“ píše se v čerstvé výroční zprávě Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) o – ve zprávě neupřesněném - masivním útoku na českou státní kybernetickou infrastrukturu.

Podle šéfa BIS Koudelky bere Čína – tedy tamní komunistická strana - špionáž, včetně té kybernetické, která dnes nabízí největší možnost oslabení „protivníka“, jako legitimní cestu pro rozvoj země; a to platí už patnáct let. Stejně tak vnímá aktivity pekingských totalitních vládců NÚKIB. Používání čínských technologií (Huawei, ZTE) v tuzemských strategických kybernetických uzlech je pro něj závažným bezpečnostním rizikem a mocným nástrojem tamní vlády, protože i čínské soukromé společnosti jako Huawei podle zákona spolupracují s tamními tajnými službami.

Představitelé českých bezpečnostních institucí mluví o hrozbě z Číny (a Ruska) v posledních letech čím dál tím naléhavěji. A nutno dodat, že mnoho tuzemských státních i soukromých firem i institucí bere varování vážně a snaží se rizikovým technologiím vyhnout. Jenže totéž se nedá říct o klíčových tuzemských politicích nebo podnikatelích.

Na posledních jednáních vlády i Bezpečnostní rady státu padly podle informací Respektu naopak nápady pravomoci NÚKIB omezit, vláda neuvolňuje dost peněz na provoz úřadu ani na zajištění kybernetické bezpečnosti. Zákon o kybernetické obraně, který by zajistil podmínky ochrany tuzemské kybernetické struktury před útoky z Číny a Ruska i dalších zemí a skupin, schvaluje vláda a sněmovna už tři roky – přičemž konec je pořád v nedohlednu. Pro srozumitelnost, je to stejné, jako kdyby vláda držela místo armády špatně vyzbrojenou brigádu bez letectva, a k tomu chyběl zákon, který by v případě napadení našeho území umožňoval její použití při obraně.

Mimochodem, ve stejnou chvíli, kdy padla slova ředitele BIS Michala Koudelky a kdy byly zveřejněny první informace ze zprávy NÚKIB, probíhala na pražském Žofíně oslava sedmdesáti let od navázání diplomatických styků mezi tehdejším komunistickým Československem a stejně komunistickou Čínou. Velkolepou akci navštívil prezident Miloš Zeman, hlavní lobbista čínských zájmů v Česku.

A ještě jedna zpráva. Společnost Telenor spustila 21. června svou první základní stanici 5G sítě v bělehradském vědeckém a technologickém parku. Bude přístupná domácím i zahraničním firmám, start-upům a univerzitním studentům. Projektovým partnerem je společnost Huawei. Dodejme, že vlastníkem Telenoru v Srbsku je společnost PPF. A pokud se už PPF spojila – byť zatím zkušebně – do projektu na budoucí sítě 5G s Huawei, dá se očekávat, že vyvinutou technologii použije i v dalších zemích, kde vlastní telekomunikace. Tedy i v Česku.

To je také varování a vrhá to i trochu jiné světlo na nedávné prohlášení prezidenta Miloše Zemana v Srbsku, že bychom měli přehodnotit uznání Kosova. Možná tak nejde jen o jeho libůstku, ale třeba právě o PPF (jež vlastní v Srbsku i Telenor banku) a o obchod, kdy na oplátku zrušení uznání Kosova tamní vláda podpoří spojení PPF s Huawei v Bělehradě.

Optická vlákna, vysílače, čipy, sociální sítě, ale také řízení jaderné elektrárny, dopravy i financí. Naše životy se už velkou částí přesunuly do kybernetického prostoru. V něm můžeme být zneužiti, napadeni i zotročeni jednodušeji než klasickými cestami a vojenským útokem. „Viděli jste někdy důl? To je jen díra v zemi, ta se nedá ukrást,“ míní uhlobaron v jedné z her Divadla Járy Cimrmana. Komunisté prokázali, že dá. A podobně vypadá svět kybernetiky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].