Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Zničí Facebook demokracii?

Radikalizace společnosti na sociálních sítích může přerůst ve vážné problémy

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

I letmý návštěvník Facebooku musel zaznamenat tu výraznou proměnu. Ještě před rokem byla politika na sociálních sítích okrajové téma a debatovalo se hlavně o roztomilých fotkách dětí či koček. Dnes tu ale zuří vášnivá bitva, která strhává další a další účastníky, jako když rozvodněná řeka odlamuje kusy břehu. O vlivu sociálních sítí na společnost přemýšlejí novináři, politici i experti po celém světě.

Když se sítě před lety objevily, byly vnímány téměř veskrze pozitivně. Psalo se, že naruší komunikační monopoly, zvýší sílu hlasu každého obyvatele na této planetě, lidem žijícím v totalitních režimech umožní šířit nezávislé informace. Stanou se motorem demokratických revolucí, prostředkem, který zrychlí pohyb společnosti směrem ke svobodě.

Leccos z toho samozřejmě pořád platí, ale dnes je ten samý nástroj stále více vnímán i jako hrozba, která se v rukou extremistů a znejistělých občanů může změnit ve zbraň namířenou proti demokratické společnosti. Nikdy nebylo tak snadné šířit lži a manipulace, a je tudíž otázkou, jestli příští zhroucení svobodných společností do totalitních nepřijde právě ze světa sociálních sítí.

Ozvěny vlastního hlasu

„Svobodná společnost je taková společnost, kde je bezpečné být nepopulární,“ prohlásil v roce 1952 americký politik Adlai Stevenson II. a jeho slova jsou dnes velmi aktuální. Vytváření nepřátel, tedy nikoli oponentů, a následné útočení na ně je v prostředí sociálních sítí nebývale snadné a čím dál běžnější.

[pull-quote…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].