Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Rozhovor s premiérem o hrozbě kalašnikovem a možném konci EU

S premiérem Bohuslavem Sobotkou o hrozbě kalašnikovem, rostoucím nacionalismu a možném rozpadu Evropské unie

Bohuslav Sobotka 2016 • Autor: Milan Jaroš
Bohuslav Sobotka 2016 • Autor: Milan Jaroš

Jaká byla vaše první reakce, když jste si přečetl výrok prezidenta o kalašnikovu?

Tak po pravdě řečeno jsem úplně nevěřil tomu, že prezident republiky něco takového řekne na veřejném mítinku, v dnešní situaci a v dnešní atmosféře, ve které jsme nejenom v České republice, ale i v Evropě.

Jak si jeho slova vysvětlujete?

Víte, celá ta věc je vlastně v linii snah okřikovat a zastrašovat odlišné názory. Pan prezident sice velmi hezky mluvil na Albertově o tom, že je potřeba, aby tady byla otevřená demokratická diskuse, aby bylo možné říkat všechny pohledy, třeba na migrační krizi. No proč ne? Ale potom, když se podíváme, jaké kroky a jaké útoky se v praxi podnikají vůči lidem, kteří si dovolí mít jiný názor než ti, kdo tvrdí, že uprchlíci jsou organizovaná armáda islamistů, realita je úplně jiná. A zdá se mi, že ten výrok prezidenta o zastřelení předsedy vlády jako nejlepším řešení pro ty, kdo nesouhlasí s mojí politikou, zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů, kteří organizovali demonstraci přímo před mým bytem. Prostě pan prezident se do toho takovým zvláštním způsobem zařadil a mě by nikdy nenapadlo, že v téhle sestavě jednou najdu prezidenta republiky. To mě asi nejvíc překvapilo, když jsem se ráno dozvěděl, co prezident v Tišnově řekl.

Vyhodnotily bezpečnostní složky, že po tomto výroku by se měly posílit bezpečnostní opatření na ochranu vás či vaší rodiny?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].