Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Ale jděte

Pokus polské vlády přistřihnout křídla soudcům zatím nikoho příliš nevzrušuje

Třeba to celé dopadne špatně.
(Andrzej Rzepliński) • Autor: REUTERS
Třeba to celé dopadne špatně. (Andrzej Rzepliński) • Autor: REUTERS

V Polsku probíhá válka. To není novinářská zkratka – slovník v konfliktu mezi tamními soudci a varšavskou vládou se přiostřuje tak, že je těžké věřit, že máme tu čest s jedním z nejdůležitějších členů Evropské unie. Šéf Ústavního soudu Andrzej Rzepliński otevřeně mluví o tom, že to s ním nemusí skončit dobře, a další vysoce postavení soudci a soudkyně se anonymně novinářům svěřují s tím, že se obávají o svoji bezpečnost. Na jméno mluvit nechtějí z obav o pověst vlastního duševního zdraví, jistě také proto, že sledují ve sporu s vládou své zájmy – a možná mají skutečně strach.

Současní vládci soudcům vzkazují, že nepřipustí, aby budovali mocenské jádro v zemi s vlastní politickou agendou. Z toho je jednobarevná konzervativní vláda Práva a spravedlnosti (PiS) Jarosława Kaczyńského podezírá. Střet začal hned po volbách loni v říjnu. Vláda narychlo protlačila novelu zákona o Ústavním soudu, který měl toto těleso, jež může vládě komplikovat život, paralyzovat. Ústavní soud uznal změnu jako neústavní a tím vznikl justiční hlavolam. Obě strany se obviňují, že porušují ústavu. Vláda nezveřejňuje výroky Ústavního soudu, a ty jsou tím pádem formálně neplatné. Rzepliński zase odmítá do svého týmu přijmout parlamentem zvolené soudce, protože jsou podle něj vybráni v rozporu s pravidly.

Vládnoucí strana soudcovský odpor znevažuje poznámkami, že nejde o spor s justicí, ale jen s úzkou elitou, která se bojí o pozice. Minulý týden se ovšem na mimořádném sněmu sešla tisícovka soudců –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].