Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zůstáváme

ODS ujišťuje okolí, že volání straníků po czexitu je jen projevem vnitrostranické demokracie

Jednoduše vypadnout. (Václav Klaus ml.) • Autor: ČTK
Jednoduše vypadnout. (Václav Klaus ml.) • Autor: ČTK

Od viditelných členů ODS už dlouho – a teď stále častěji – zaznívá, že být součástí Evropské unie je zásadní chyba. Aktuálně je nejvíc slyšet stranický školský expert Václav Klaus mladší. „Nevidím jinou cestu než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice. I za cenu, že o třetinu zchudneme,“ reagoval například na červencový útok v obchodním centru v Mnichově (jak se později ukázalo, nešlo o islámský terorismus, na což Václav Klaus narážel).

Na kongresu to zazní jasně. Ale co?

Kandidát na hejtmana v nadcházejících krajských volbách a bývalý policejní prezident Martin Červíček se též nechal slyšet, že v Unii v její současné podobě nechce být. A trochu jinak, ale na podobnou notu mluví europoslanec a stranický odborník na diplomacii Jan Zahradil. Podle něj je teď klíčovou otázkou české politiky to, zda se podvolí německému vedení, nebo ne. Což vzhledem k tomu, že Německo je nejdůležitější západní spojenec Česka a zároveň klíčový unijní stát, také mluví pro vystoupení. Špičky strany je nijak nahlas nenapomínají, takže jak to tedy je? Když někdo bude volit občanské demokraty, volí budoucnost v Unii, nebo mimo ni?

Jednoznačně oficiálně

„Jednoznačně pro budoucnost v Unii. Takové je dlouhodobé stanovisko strany. Říkáme, že fungování EU je potřeba změnit, ale jsme proti czexitu,“ říká šéf strany Petr Fiala. Podle něj je jasné, že Unie reformou v blízké budoucnosti projde, „protože na tom už panuje téměř…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].