Často hledáte, jak…
Obálka vydání 30/2006
30/2006 • 23.–30. 7. 2006

2006/30

Kultura

Událost na obrazovce

Vladimír Just

V pondělí 17. 7. skončil na ČT 1 třináctidílný cyklus hraných příběhů, které Jiří Křižan napsal v roce 1998 podle skutečných událostí – Na lavici obžalovaných justice (režie Martin Hollý).

Co se děje ve světě

David Černý

Jedna z největších evropských přehlídek komerčních galerií a jejich stájových umělců si ani letos nemohla stěžovat na nezájem. Nápor návštěvníků z celého světa, kteří dorazili na Art Basel 2006, dokládá známý fakt: umění je komodita se snad nejprudčeji rostoucí cenou a zájem o ně neustále stoupá.

My v Sebaldově zrcadle

Tereza Brdečková

V roce 1966 nasedá Winfried Georg Maximilian Sebald, dvaadvacetiletý student germanistiky, v Mnichově poprvé v životě do letadla, aby emigroval do Anglie.

Bosna má proč slavit

Dominika Prejdová

Vítězný film letošního Berlinale se jistě dočkal ocenění i proto, že prolamuje jedno z četných tabu války v bývalé Jugoslávii. Přesto se v bosenském snímku Grbavica, který už dva týdny běží i v českých kinech, válka projevuje především svou absencí.

Proč nejsou české perly na DVD

Jaroslav Pašmik

Světový film je dostupný, domácí ne – takový je tu na ministerstvu prostě Bonton. Když sledujete Antonioniho snímek Noc, který si teď můžete za babku koupit na DVD v Levných knihách, nebudete zřejmě smekat jen před genialitou režiséra, kameramana nebo herců.

Malé kroky k velkým věcem

Anneke Hudalla

Letos na sebe v severočeských Řehlovicích strhly pozornost píšťaly od varhan. Tlusté a nepřehlédnutelné se skví přímo vedle vrat do dvora místního statku. Tak, aby je i ten, kdo jen náhodou projede vesnicí, určitě viděl.

Domov

Špinavé nohy velkých vzorů

Jaroslav Spurný

I nečtenáři sportovních novinových stránek pravděpodobně vědí, jak teď místo oslav titulu fotbalových mistrů světa dopadla na italskou kopanou trestající ruka spravedlnosti.

Připomeňme si

Jan Kovalík

Jedním z bodů v programu prezidenta Klause při jeho nedávné státní návštěvě Rumunska byl další osud Františka Příplaty. Hostitele zajímalo, zda muž odsouzený rumunským soudem na osm let žaláře za plánování úkladné vraždy místního odboráře ještě někdy v životě potká spravedlnost.

Místa, kde se nejlíp koupe

Tomáš Pavlíček

Tento způsob léta většina Čechů celou dlouhou zimu netrpělivě vyhlížela. Teplotní rekordy berou za své, a co má ruce a nohy, se spěchá svlažit. Jenže kam?

Vzhůru k předčasným volbám

Silvie Lauder

Horkem se tetelící vzduch na jihu Čech tu a tam rozčísne zpocený cyklista a rybníky se třpytí, jen do nich skočit. Právě tady se urodil letošní pat – k Jihočeskému kraji byly losem připočítány hlasy krajanů v cizině a trojkoalice zde díky nim získala „vyrovnávací“ stý mandát.

Jeden den v životě

Petra Halířová

Prudce se probouzím. U postele stojí můj malý syn a zcela jistým pohybem ruky a vyslovením „E!?“ se dožaduje svého ranního mléka. Při pohledu na hodiny zjišťuji, že je 5.20.

Vrazi v talárech chtějí klid

Jáchym Topol

Ludmile Brožové-Polednové bylo dvacet sedm let, když dostala svůj životní případ: za bzučení filmových kamer a pod křovím novinářských mikrofonů zasedla k procesu, který bez nadsázky poznamenal dějiny téhle země. A mladá žalobkyně splnila svůj úkol na výbornou: závěrem měsíčního soudu pronesla projev, který doprovodil na šibenici opoziční političku Miladu Horákovou.

Komentáře

Šok a naděje

Petr Třešňák

Asi každý, kdo minulý týden sledoval případ rychlé jízdy policejního prezidenta Vladislava Husáka, prožil nejprve pobouření nad tím, že hlava českých strážníků tak bezohledně ohrožuje naše životy, pak příjemné překvapení z prezidentovy kajícné omluvy a nakonec pochybnost. Potrestal se Husák opravdu, nebo jen lišácky chlácholí rozhořčenou veřejnost?

Do jiné dimenze

Erik Tabery

Pro Jiřího Paroubka je to silná vyjednávací zbraň vůči menším partajím: Dejte se na naši stranu, nebo změníme volební systém. Zástupci ODS to říkají vznešeněji, ale se stejným významem.

Zprávy jako anketa a vzduchoprázdno

Karel Hvížďala

Češi nechtějí americké základny, oznámila MFD na základě průzkumu. Překvapivá zpráva, nebo manipulace?

Hizballáh se přepočítal

Amir Oren

Když jednotky Hizballáhu v polovině července zaútočily na cíle v Izraeli, předpokládalo vedení této libanonské organizace, představující kombinaci politického hnutí, těžce ozbrojených milicí a teroristické skupiny, že se jedná o situaci, na níž se dá jen získat. Události ale nabraly přesně opačný směr.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Představa možného konfliktu bez vzájemného spojení patří k těm nejhorším. Jaderné arzenály Íránu a Izraele při neexistenci „horké linky“ mezi Teheránem a Jeruzalémem tvoří scénáře náhodného vzniku třetí světové války.

Víte, co nám můžete...

Luboš Palata

Byla to poslední formalita, kterou si vláda dvojčat Kaczyńských nad Polskem musela ještě projít. Opoziční poslanci polského Sejmu štěkali sice až přes půlnoc, ale karavana polského kabinetu v čele s Jaroslawem Kaczyńským, kterého pár dní předtím jeho prezidentský bratr Lech pověřil sestavením vlády, dojela nakonec bez problémů do cíle.