Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Státník Zeman vyprávěl na Barrandově o imigrantských jezinkách

Prezident nasadil tvrdší kurs: Jaká byla druhá debata bez Jiřího Drahoše

Tisková konference Miloše Zemana k výsledkům 1. kola prezidentských voleb • Autor: Matěj Stránský
Tisková konference Miloše Zemana k výsledkům 1. kola prezidentských voleb • Autor: Matěj Stránský

V pondělí večer se uskutečnila druhá z „prezidentských sólo debat" Miloše Zemana. Po televizi Nova se hlava státu přesunula na spřátelenou TV Barrandov, kde se objevuje už téměř rok v pořadu Týden s prezidentem moderovaném Jaromírem Soukupem. A ve „velmi přátelském duchu“, který si Zeman očividně užíval, se odehrál i pondělní prezidentský speciál.

Průběh, kterému z první řady přihlíželi tiskový mluvčí Jiří Ovčáček, hradní kancléř Vratislav Mynář nebo manželka Ivana Zemanová, byl z odstupu podobný debatě na Nově. Žádné konkrétní útoky směřující proti Jiřímu Drahošovi, Zeman působil umírněně, po většinu času se nepouštěl přímo do provokativních výroků, zároveň se však evidentně přizpůsobil divákům televize Barrandov, kteří - pokud to lze odhadnout - mají blíž k SPD Tomia Okamury a protestním uskupením než publikum Novy, a to zejména v otázkách migrace. Pokud byl dojem debaty na Nově spíš nijaký, tentokrát vše bylo pod povrchem o poznání dvojznačnější.

Debatu odstartoval krátký úvodní blok, který se věnoval členství České republiky v Evropské unii a NATO. Zeman na otázku, zda by se Česká republika měla orientovat spíše na Východ nebo Západ, orientaci ČR nezpochybnil a zmínil, že by chtěl Českou republiku přiblížit severským státům jako Švédsko nebo Finsko. Hlavním tématem diskuse se nicméně stala právě migrace. Tímhle směrem prezident (a lidé okolo něj) dlouhodobě míří: často mluví o tom, že jako jediný z politiků dokáže zabránit příchodu migrantů. Stejné téma mají ostatně Zemanovy billboardy po celé České republice i jeho nový volební spot. A to vše potvrzuje informace Respektu, že se Zeman bude této linky držet nejspíše až do posledních dní kampaně.

Zeman chtěl opět působit státnicky a nebyl prvoplánový (hájil homosexuály a neodmítal bydlení vedle „slušných“ lidí jiné pleti), ale zároveň s klidem předestíral své často kontroverzní ekonomické i společenské teze. Jako by tím mistrně signalizoval, že ti, kdo zastávají podobné názory jako on, přece nejsou žádní agresivní extremisté ani příznivci fake news. Mimo jiné zopakoval, že na Evropu se mohou valit miliony uprchlíků – včetně toho, že se nejčastěji jedná o mladé svalnaté muže s iPhony. Pokud se na Nově snažil „nevystrašit“ nerozhodnuté voliče, tentokrát se jasněji přihlásil k antiimigrační a protestní rétorice včetně připomenutí privatizačních skandálů devadesátých let. Došlo i na odtrženost „pražské kavárny“ od reality, zpochybňování médií či již vyvrácený hoax o zákazu pomazánkového másla Bruselem.

Je tedy otázkou, zda tentokrát mířil na své příznivce, které chce mobilizovat – nebo se spíš snažil na poslední chvíli zasévat další nejistotu mezi „nalomenými“ a prezentovat se jako ten, kdo zná recepty na všechna tato nebezpečí. Znovu se tak prokazuje, že jakkoli může být poněkud z formy, umí se Zeman přizpůsobovat cílovému publiku a číst jeho nálady.

V bodu, který se týkal aktuální politické situace, ostatně nevyvrátil Babišův výrok, který pronesl minulý pátek v Poslanecké sněmovně – o tom, že by se dalo v této zemi objednat trestní stíhání. Naopak smířlivě uvedl, že „ne každý soudce je neúplatný a nezávislý“. Nezapomněl také připomenout, že Andrej Babiš od něj dostane druhý pokus na sestavení vlády. A to dokonce i za situace, kdy by nebyl Zeman opět zvolen prezidentem: chce Babiše jmenovat do 8. března, kdy končí jeho dosavadní mandát.

Je důležité připomenout, že opět nezazněly důležité otázky – například ohledně netransparentnosti financování kampaně ve prospěch Miloše Zemana nebo šíření dezinformací o Jiřím Drahošovi na sociálních sítích. Oproti nedělní debatě s Reyem Korantengem se naopak nově objevily narážky týkající se novinářů a politiků, ostatně změna moderátora byla na první pohled jednou z neviditelnějších změn. Jaromír Soukup věren své tradici střídal pseudofilozofická prohlášení, surreálné pasáže i zdánlivě nesouhlasné otázky – což si potěšený Zeman užíval a na oplátku ho častoval dobře míněnými urážkami, citáty a přirovnáními typu jezinek, které k nám strkají imigrantské prstíčky.

Ve výsledku šlo nicméně o diskusi podobnou těm, které Zeman s Jaromírem Soukupem absolvuje každý týden. A vzhledem k tomu, jaký dosah a publikum TV Barrandov má, dá se odhadovat, že debata nakonec potěšila Zemanovy fanoušky a pak také příznivce bizarností (zejména Soukupovo úvodní zamyšlení nad tím, proč je dobře, když prezident zemi rozděluje). Pokud však mají debaty vliv na výsledek voleb, pak mohou v současné vyrovnané situaci rozhodnout spíše následující diskuse na Primě a ČT, kde se utkají oba kandidáti.

https://www.youtube.com/watch?v=OJ2SIEvdbsI

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].