Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Vláda začne bojovat proti prokremelským dezinformačním webům

Alternativní weby jsou stále aktivnější

Aeronet.cz kontrarozvědka BIS označila za zdroj nebezpečné proruské propagandy • Autor: Aeronet.cz
Aeronet.cz kontrarozvědka BIS označila za zdroj nebezpečné proruské propagandy • Autor: Aeronet.cz

Že je Česko zemí, která je výrazně ohrožena ruskou dezinformační kampaní, to se ví již delší dobu. Policie monitoruje přes padesát webů a profilů, u nichž má podezření, že za nimi stojí Kreml. Jejich cílem je zdejší společnost rozdělovat, šířit v ní chaos a nejistotu, díky čemuž pak Moskva snadněji prosazuje své zájmy.

Novinkou je, že vláda se rozhodla těmto rizikům alespoň částečně čelit. Konkrétní plán bude představený ve čtvrtek v poledne a jeho součástí je, že na ministerstvu vnitra vznikne specializovaný útvar, který se bude na dezinformace zaměřovat. Kromě toho bude řešit i problémy spojené s migrací a terorismem.

Na útvaru nebudou působit policisté nebo lidé z tajných služeb, ale především experti. Úkolem nebude přímo odhalovat, kdo za často anonymními weby stojí, to dál bude na tajných službách – ale zaměří se spíše na měkké cíle. Především na čtyřiadvacetihodinový monitoring médií, alternativních webů a sociálních sítí, zda se po nich nešíří dezinformace. Na ně pak úředníci budou operativně reagovat a uvádět je na pravou míru, od čehož si ministerstvo vnitra slibuje informovanější společnost nepodléhající ruským zájmům.

Kromě toho bude útvar provádět školení úředníků a politiků, ale osvětu směrem k veřejnosti. Jistě by šlo dělat ještě víc, útvar v současné době není ani personálně obsazený, ale je dobré, že vůbec vzniká. Alternativní weby jsou totiž stále aktivnější. Podle informací Respektu se tajně scházejí a na svých jednáních například již probírali zahájení dezinformační a očerňující kampaně proti České televizi, kterou chtějí spustit během tohoto měsíce.

Představením ministerského záměru by věc neměla skončit. Česko dosud neobsadilo místo v protidezinformačním týmu NATO, který působí v Rize. Na policii se problematikou zabývají jednotlivci a tajné služby své výstupy zatím spíš psaly spíše do šuplíku, protože necítily zájem politiků.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].