Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Svědek proti Rittigovi je volný, hlavní žaloba jde k soudu

Muž, který upozornil na provize za tištění lístků pro DP, je po šesti letech osvobozen

Bývalý obchodní ředitel společnosti Neograph Vladimír Sitta • Autor: ČTK
Bývalý obchodní ředitel společnosti Neograph Vladimír Sitta • Autor: ČTK

Vrchní soud v Praze v pondělí osvobodil v plném rozsahu Vladimíra Sittu mladšího – muže, který před lety upozornil na dnes už legendární případ tunelování pražského dopravního podniku, ale sám poté spadl do kuriózní trestní kauzy připomínající důmyslnou pomstu za jeho svědectví.

Sitta jako první poukázal na podezřelé finanční toky s předraženými jízdenkami, kvůli kterým jde k soudu 18 lidí včetně Ivo Rittiga, popisovaného svého času jako jednoho z nejvlivnějších lobbistů a podnikatelů s úzkými vazbami na politiky. Tento soud shodou okolností začíná příští týden.

Žaloba proti Rittigovi a spol. navazuje právě na svědectví Vladimíra Sitty. Jeho rodině patřila tiskárna Neograph, která lístky tiskla a část peněz přeposílala na zahraniční konta. Podezřelá je hlavně provize 17 haléřů za každou vytištěnou jízdenku. Machinace způsobily dopravnímu podniku škodu bezmála půl miliardy, prospěch z nich měl mít i Rittig.

Neograph na začátku patřil Sittovu otci a jeho společníkovi Janu Janků, který ji podle Sittových na začátku domluvil. Když se Sitta mladší začal podivovat nad nelogickou položkou 17 haléřů a když začal s Nadačním fondem proti korupci na případ – a na možnou spojitost s Rittigem – upozorňovat, rodina se dostala do problémů.

Janků díky sérii šikovných právních manévrů tiskárnu ovládl, takže Sitta starší o svůj podíl přišel. Sittu mladšího zhruba ve stejné době obvinila policie, čímž se dostáváme zpátky k případu, ze kterého jej soud nyní osvobodil.

Sittovo obvinění stálo na tom, že dostával od dodavatelů provize, což policie a státní žalobkyně vyhodnotili jako poškozování firmy. U soudu se podařilo prokázat, že žádná škoda nevznikla a že i s provizí byly dodávky zboží pro Neograph levnější než od jiných dodavatelů.

„Soud došel k závěru, že můj klient nikdy nejednal na úkor Neographu,“ uvedl po skončení líčení Sittův obhájce Petr Kočí s tím, že u soudu šlo právě o to prokázat ono „na úkor“ a že takové jednání by u rodinné firmy ani nedávalo logiku. Když nyní případ končí (verdikt je pravomocný, leda že by státní zastupitelství podalo dovolání), Sitta bude podle Kočího žádat za šest let trvající peripetie odškodnění.

Celý případ má ještě jednu zajímavou rovinu. Písemný rozsudek ještě není k dispozici, ale podle Kočího soudce při ústním zdůvodnění uvedl, že „v řízení vznikají legitimní pochybnosti o nepodjatosti policejního orgánu a státní zástupkyně“.

Jde o závěr vycházející z policejních odposlechů, na nichž Rittig se svými lidmi vede debaty o nutnosti zaplatit důležité lidi v justici a politice. Zmíněná podjatost policie plyne podle Kočího z toho, že na nahrávkách se opakovaně mluví také o vyšetřovateli Sittova případu Pavlu Nevtípilovi – záznamy lze prý chápat tak, jako by policejního kapitána někdo zkoušel nebo chtěl úkolovat. Vyšetřování Sitty dozorovala dnes už bývalá státní zástupkyně Dagmar Máchová, která je nyní sama obviněna z vynášení informací v jiném známém případu Beretta.

Zpochybnění Nevtípila je zajímavé proto, že jde o možná nejsledovanějšího detektiva v zemi. Vede totiž vyšetřování kauzy Čapí hnízdo Andreje Babiše, kterou premiér - jak známo - od začátku odmítá jako zmanipulovanou. Je otázkou, co se stane, bude-li na stole soudní závěr, že policista vyšetřující předsedu vlády byl v jiné kauze podjatý.

Podle posledních zpráv vyšetřování Čapího hnízda dál normálně běží a Nevtípil by měl mít volné ruce. Z nedávných výroků nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana se ovšem zdá, že do stádia obžaloby – pokud k ní vůbec dojde– Čapí hnízdo nepostoupí dříve než příští rok.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].