Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Panama Papers: Něco prý vybuchlo

Případ uniklých dokumentů nepochybně něčím nebo někým otřásá, Česko to však zatím není

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

V novinařině platí jedna půvabná zásada: čím méně průkazné nějaké informace jsou, tím víc razantních slov je potřeba k jejich popisu použít. Pokud se tedy něco příliš okatě popisuje jako obrovské, otřásající, vybuchlé, unikátní (slova z titulků úterních českých novin), měli bychom přeřadit na vyšší stupeň čtenářské opatrnosti.

Právě tohle se zatím děje kolem českého podílu na aféře zvané Panama Papers. V první várce dostala zdejší veřejnost poměrně málo, a navíc nejasných informací, které jsou v tuhle chvíli všechno, jen ne otřásající. Pokud jde o českou účast ve skandálu, máme zatím k dispozici málo srozumitelnou drť informací, v níž se těžko hledá něco, co by nás mělo zásadněji znepokojovat. Podezřelými firmami v daňových rájích disponují podnikatelé, o nichž něco takového tušíme, nebo dokonce víme, a těžko nás tedy mohou překvapit. Informace zatím navíc neprokazují porušování zákonů - a potenciální bomba v podobě praní špinavých peněz chybí.

Čeští politici nebo jejich spolupracovníci, jejichž finanční aktivity v Panamě by byly skutečně znepokojivé, se zatím v případu neobjevují. Novinářka Pavla Holcová, která dokumenty analyzuje, v Lidových novinách nabídla vysvětlení: čeští politici jsou prý mazaní a kamuflují své nekalé zisky lépe. Bohužel ale nenabídla nějaký příklad, abychom jí mohli dát za pravdu. Poctivější by tedy bylo prostě říct, že se kauza Panama Papers zatím zdejší politiky netýká.

Zároveň ale není vhodné pronášet předčasné závěry. V údajném čtvrt milionu dokumentů týkajícího se českých občanů nebo lidí usazených v Česku se může leccos najít. Jenže v ohromujícím čísle je ukryto i zřejmé úskalí: Pavla Holcová a její České centrum pro investigativní žurnalistiku jsou v Česku jediní, kdo má k dokumentům přístup. Holcová říká, že s kolegy umí přečíst a zanalyzovat dvě stě dokumentů denně, byť jde o věci v angličtině, francouzštině a španělštině. Práce na celém balíku, pokud by nic jiného nedělali, by takhle trvala pět let.

Mezinárodní konsorcium novinářů, které balík uniklých dat vlastní, může podstoupit přístupová hesla někomu dalšímu, ale podle Holcové se k tomu chystá nejdřív za půl roku. Čeští konzumenti zpráv tedy budou potřebovat trpělivost - ani ta ovšem nezaručuje, že se něco skutečně nového dozvědí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].