Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Odchod Británie je šancí pro Putina, ale i pro Česko

Jedině společný, ostražitý a tvrdý postoj EU vůči Kremlu zajišťuje Česku národní bezpečnost

Vladimir Putin • Autor: REUTERS
Vladimir Putin • Autor: REUTERS

Rozhodnutí Velké Británie opustit EU bude mít dopady na evropskou i českou bezpečnost. V posledních měsících to byla právě Británie, kdo uvnitř Unie prosazoval ostřejší postoj vůči expanzivnímu Rusku.  Šlo především o prodloužení ekonomických a politických sankcí za napadení Ukrajiny.

Na tuto věc nepanuje v EU jednotný postoj, některé jižní a středoevropské státy by naopak chtěly sankce zrušit a s ruským prezidentem Putinem opět kooperovat. Britští ministři a premiér těmto tendencím bránili – mimo jiné kvůli zkušenosti s pádem malajsijského letadly nad Ukrajinou. Ve stroji, který sestřelili Rusové, totiž zemřeli i Britové.

Je nepochybné, že Putin bude chtít EU bez Británie dále oslabit; proč by nevyužil takové příležitosti. Jednání s EU jako celkem pro něj bylo náročné, teď bude chtít daleko víc vyjednávat s každým zvlášť. A na to by Česko nemělo přistoupit.  Čeští politici by s Ruskem neměli začít koketovat a přiklánět se k těm, kteří v něm hrozbu nevidí.

Jedině společný, ostražitý a tvrdý postoj vůči Kremlu nám zajišťuje národní bezpečnost. Na druhé straně je tak britský odchod pro Prahu příležitostí, jak převzít v EU britskou zahraničně politickou doktrínu vůči Moskvě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].