Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ransdorf: Nenaletěl jsem, šlápl jsem někomu na kuří oko

Europoslanec chtěl podle svých slov odblokovat pro českého občana dědictví po ženě ze Švýcarska

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) • Autor: Milan Jaroš
Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) • Autor: Milan Jaroš

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf se vyjádřil k původu majetku ve švýcarské bance, kde ho minulý týden zadržela policie. Parlamentním listům řekl, že šlo o dědictví po ženě ze Švýcarska, která zemřela v roce 2005 a měla židovské kořeny. Dědicem měl být český občan, který však má zdravotní problémy a nemohl sám jednat. Banka mu prý neodpovídala na dopisy, proto jeho manažer hledal někoho, kdo by zjistil, jak to s majetkem je.

Europoslance prý zajímalo, zda instituce nechce peníze zadržovat podobně, jako švýcarské banky stále drží peníze po židovských obětech 2. světové války. Proto souhlasil. Tyto prostředky by totiž podle něj mohly být použity pro zlepšení bezpečnostní situace v Evropě i v Izraeli. Ransdorf si tak chtěl na konkrétním, údajně problematickém případu postup švýcarských bank ověřit. „V žádném případě se nemělo jednat o jakékoliv dědictví po příslušníkovi SS, jak se též spekuluje, či o majetek Židů, kteří si jej v bance za války uschovali. Mělo jít o dědictví po občance Švýcarské konfederace, která zemřela v roce 2005,“ uvedl s tím, že se ničeho nedopustil.

Švýcarská justice však považuje všechny čtyři muže za obviněné. V úterý to uvedla mluvčí vrchního státního zastupitelství v Curychu Corinne Bouvardová. Žalobci podle ní vedou trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Státní zastupitelství ve Švýcarsku nicméně zahajuje trestní řízení poté, co od policie obdrží spis. Zahájením řízení se z podezřelých stávají ve švýcarském právním systému obvinění, aniž by bylo toto označení vázáno na formální akt sdělení obvinění.

Pěkně trapné

Rovněž podnikatel Juraj Hajdu, jeden ze Slováků zadržený s Ransdorfem, však odmítl jakýkoliv pokus o podvod. „To, co se z toho udělalo, je pěkně trapné,“ řekl v úterý Respektu Hajdu. Tři Slováci a Ransdorf se podle curyšské policie měli pokusit o finanční podvod. Podle dostupných informací měli bance předložit doklady k úctu a další dokumenty, v nichž ale neseděly některé údaje.

Stejně jako Ransdorf, i Hajdu tvrdí, ze policie byla přivolaná ještě před tím, než jakékoliv doklady ukázali. „Pan Ransdorf recepční slušně požádal, aby nemluvili v nářečí, kterému je špatně rozumět,“ vysvětluje Hajdu začátek incidentu a důvod zásahu policie. Ten prý ale překvapivě vyústil v konflikt. Muži byli zadrženi dva dny a jeden z nich, Slovák Peter Guzmický, zatím ve vazbě zůstává. Proč by si ho policie tak dlouho nechávala, když se v bance vlastně nic nestalo, nedokázal Hajdu vysvětlit.

I Hajdu v pondělí řekl MF DNES, že konto, o kterém v bance měli jednat, patřilo českému občanovi, který byl dědicem velkého majetku. Jeho matka pak dodala, že Čechovi majetek odkázala teta, jejíž manžel měl v Brazílii čokoládovny - a to firmu Nestlé.

Ransdorf se ovšem o čokoládovnách v pondělním vyjádření pro Parlamentní listy nezmínil. A Hajdu byl nyní také opatrnější. „To není důležité, po kom to dědictví bylo, jestli po Hitlerovi, Lumumbovi nebo po Indiře Ghandiové. Důležité bylo pomoci českému občanovi v zoufalé situaci,“ reagoval.

Dědic má iniciály V.H. - ani Ransdorf ani Hajdu ale neodkryli jeho identitu. Hajdu tvrdí, že ho několikrát viděl. Otázku, proč dotyčný neřeší případ sám, nevysvětlil, odkázal jen na Ransdorfovo vyjádření v Parlamentních listech. Účast europoslance vysvětluje Hajdu tak, že chtěli, aby „českému občanovi v zoufalé situaci pomohla nějaká česká autorita“.

Kompletní papíry

„Nikdo není takový psychopat, aby si vyrobil falešné doklady a pokusil se převést tak obrovské sumy peněz,“ dodal ještě Hajdu v narážce na informace, že dokumenty, které minulý týden předložili v curyšské Kantonalbank, údajně kolovaly minimálně dva roky po slovenské Nitře.

Současný starosta Ivanky pri Nitre Luboš Gál je podle svých slov v minulosti viděl. Jeho předchůdcem byl zmíněný Peter Guzmický. "Kontaktoval mě známý, který v tom byl zamotaný, a ukazoval mi kompletní papíry,“ řekl Gál Českému rozhlasu a Denníku N.

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Informace v nich se prý skutečně týkaly konkrétního účtu a dědického řízení ve prospěch jistého V. H. A tento muž, na jehož celé jméno si Gál nevzpomíná, prý má být dědicem významného nacistického pohlavára - což tedy Ransdorf následně odmítl.

Na účtu mělo být podle starosty víc než 350 milionů eur, suma, kterou se údajně měla skupina Slováků s Ransdorfem pokusit převést či vybrat. Gál řekl, že jeho známý mu dříve ukazoval i smlouvy, jak se Guzmický a další podělí, když se jim získání peněz zdaří. „Nepřikládal jsem tomu význam, ani jsem té pohádce nechtěl věřit. Pokud by měl někdo účet ve švýcarské bance, na co by potřeboval nějakého Guzmického, aby mu ty peníze šel vybrat?“ zamýšlí se Gál.

Odkud se Ransdorf s Guzmickým může znát, neví, ale upozorňuje, že oba jsou komunisté. Guzmický vystudoval vojenskou školu v Moskvě. Jeho pozdější kariéru však provázely kontroverze, podle Denníku N byl třikrát souzený a je stále obviněný pro podvod s pozemky.

Finanční charakter

Ransdorf a tři muži byli ve čtvrtek v bance zatčeni policií, kterou zavolal tamní úředník. V dokumentech předložených k účtu prý byly nesrovnalosti, a když na ně upozornil, návštěvníci banky se začali chovat agresivně. Policie je pak dala do vazby, vyslechla a v pátek večer Ransdorfa a dva ze zadržených Slováků jmény Attila D. a Juraj H. propustila. Po imigračním řízení opustili Švýcarsko v sobotu dopoledne. Mluvčí curyšské městské policie Judit Hoedl v pátek jen potvrdila, že důvodem zatčení čtyř mužů v tamní bance bylo podezření ze zločinu finančního charakteru.

Ransdorf se poprvé vyjádřil v písemném stanovisku v neděli. „Mám čisté svědomí a ničeho, co by bylo v rozporu se zákonem, jsem se nedopustil,“ uvedl pro ČTK.  Už zde řekl to, co nyní rozvedl.  Do banky se vydal podle svých slov v doprovodu tří slovenských občanů proto, aby se „pokusil otevřít komunikaci“ mezi bankou a panem V. H., významným majitelem konta, s nímž banka již téměř 10 let nekomunikuje. „Bylo to divné i proto, že panu V. H. pravidelně chodily z banky výpisy,“ popsal.

Očistím se

Ransdorf měl v minulosti finančními problémy, například čelil hrozbě exekuce, protože měl milionové dluhy. Na jeho vilu v Praze-Libuši a byt v Záběhlicích byla vypsána dražba. Část ale zaplatil a zbytek prý splácí.

Také už se stalo, že naletěl podvodníkům, a to v případě kauzy falešných obrazů. O tom, že právě přílišná důvěřivost mohla Ransdorfa i tentokrát uvrhnout do problémů, se zmínil v neděli prezident Miloš Zeman. „Je to člověk, který každému naletí," prohlásil v rozhlasovém pořadu Prezidentský pressklub.

Ransdorf v úterý ráno dorazil do sídla KSČM a okolnosti svého zadržení vysvětloval členům vedení strany. Podle šéfa strany Vojtěcha Filipa Ransdorf doložil důkazy, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Na tiskové konferenci po jednání pak Ransdorf vyloučil, že by naletěl podvodníkovi, jak naznačil mimo jiné Zeman. Tvrdil, že „někomu šlápl na kuří oko“.  Parlamentním listům předtím řekl nicméně, že mohlo jít o provokaci.

V této souvislosti připustil, že udělal chybu, když si neuvědomil, jak mocný je ve Švýcarsku bankovní sektor. Prohlásil také, že kauza pro něj nekončí. Po poradě s právníky chce očistit své jméno.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].