Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Je to msta za exsenátora Nováka, říká soudce obviněný za úplatek

Pokus o rozhovor s Ivanem Novákem, kterému měl dát úplatek advokát Josef Doucha

Autor: ČT
Autor: ČT

Minulý týden policie obvinila dlouholetého chomutovského soudce Ivana Nováka ze zneužití pravomocí a přijetí úplatku. Měl mu ho dát advokát Josef Doucha za to, že Novák pomůže dostat z vězení jeho klienta, milionáře Tomáš Malinu. Po výsleších byl Novák propuštěn, od té doby s veřejností nekomunikuje. Respektu se podařilo Nováka, který byl viditelně rozrušený, kontaktovat v pátek před jeho domem na česko-německém pomezí v Krušných horách.

Podle policie jste měl přijmout úplatek. Došlo k tomu?

Samozřejmě, že ne. Je to naprostý nesmysl.

V obvinění detektivové tvrdí, že jste se snažil manipulovat případ Tomáše Maliny, aby se dostal na stůl vám a nikomu z vašich kolegů. A vy jste mu pak mohl vyjít po domluvě s advokátem vstříc.

A jak bych to asi mohl dělat?

V pátek, ke konci pracovní doby na soudě, jste měl jít na podatelnu a zjišťovat, jaké tam přišly další žádosti o podmínečné propuštění. Z toho jste měl dovodit, jestli na tu další - Malinovu - budete na řadě vy. A když jste zjistil, že ano, měl jste instruovat Malinova advokáta, ať ji v pondělí hned ráno podají. Tím by se dostala na stůl právě vám a mohl jste o ní rozhodnout kladně.

Odejděte. Nechci se dál bavit.

Tohle je přece důležité vyjasnit si.

Na podatelně jsem nebyl, nikoho jsem neovlivňoval. Dejte mi už pokoj.

Jak si tedy obvinění policie vysvětlujete?

Je to msta.

Za co?

Za co asi? Za exsenátora Nováka. Že jsem ho pustil z vězení (soudce Novák v minulosti za dosud nejasných okolností rozhodl o dřívějším propuštěné jmenovce, někdejšího vlivného politika ODS Alexandra Nováka, který dostal čtyřletý trest za korupci; právě to polici přimělo zabývat se jeho dalšími případy a nakonec je dovedlo k milionářovi Malinovi - pozn. redakce.)

Proč jste exsenátora Nováka vlastně propustil?

To je moje rozhodnutí, nebudu vám to vysvětlovat.

Za Nováka se zaručil motorkářský spolek Gryphons, který vznikl v době, kdy Novák nastupoval do vězení. Jevilo to známky účelovosti. Jak jste si prověřoval, že nejde o fintu?

Už jsem vám říkal, ať mě neotravujete. Konec.

Jste soudce. Tyhle věci byste měl srozumitelně vysvětlovat.

Jděte už konečně do hajzlu!

Soudci Novákovi hrozí svlečení z taláru. Případem se zabývá ministr spravedlnosti Robert Pelikán. „Bylo zahájeno trestní stíhání, takže mám možnost pozastavit výkon funkce. Zahájil jsem řízení v tomto směru, měl lhůtu k vyjádření, teď mu skončila,“ říká. Jak Pelikán rozhodne, nechce zatím komentovat - s tím, že se dosud neseznámil právě se soudcovým vyjádřením.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].