Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Česká Watergate: U detektivů vyšetřujících Čapí hnízdo se našel odposlech

Ať instaloval v kancelářích odposlech a tajně instalovanou kameru kdokoli,  neexistuje žádné „dobré“ vysvětlení

Andrej Babiš vítá Miloše Zemana na Čapím hnízdě • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš vítá Miloše Zemana na Čapím hnízdě • Autor: Matěj Stránský

Detektivové, kteří vyšetřují možný dotační podvod při rekonstrukci Čapího hnízda Andreje Babiše, našli podle deníku Právo ve svých kancelářích odposlech a tajně instalovanou kameru. Ať je tam dal kdokoli, máme tu velký problém. Nebývalý problém. Neexistuje totiž žádné „dobré“ vysvětlení.

Za prvé. Sledovací zařízení mohla instalovat BIS nebo třeba GIBS, které získaly nějakou závažnou informaci, že detektivové vyšetřování závažného podvodu manipulují a jsou někým uplaceni, aby vyšetřování skončilo a my zapomněli. Samozřejmě hlavní zájem uplatit detektivy by měl někdo, koho se vyšetřování týká, tedy rodina Andreje Babiše. Anebo jde o něco, co se Babiše vůbec netýká.

Za druhé. Někdo je zvědavý, co detektivové při vyšetřování zjistili a kam jejich pátrání směřuje. Někdo si najal soukromou bezpečnostní službu, aby akci provedla. Nemusí to být nutně Andrej Babiš, ale někdo, kdo ho chce vydírat, nebo mu naopak pomoct. Že se někdo takový dostane s odposlechovou technikou do místnosti, v němž se probírá tak zásadní vyšetřování, je pochopitelně katastrofa.

Za třetí. Jde o provokaci. Někdo instaloval zařízení a věděl, že profesionálové z kriminálky jej objeví, a podezření pak padne na Babiše i detektivy. Kdo by něco takového chtěl? Spekulacemi – naprosto pochopitelnými, protože jde o zásadní věc veřejného zájmu - o tom, kdo za odposlechem stojí, se bude zabývat kde kdo a z případu se stane zásadní politikum. Detektivové budou pod nebývalým tlakem a jakákoli informace, která bude o případu zveřejněna, může být zpochybněna. Nikdo už nebude brát nic vážně.

Nemělo by se přehánět, ale tento odposlech – pokud je informace o jeho nalezení pravdivá – se dá nazvat českou Watergate a po jejím vyšetření by mělo dojít k zásadním změnám v pojetí politiky i policejní práce. O tom jak, se bude dát debatovat až po případném objevení viníka. A ten musí být objeven, protože neobjasnění této věci by velmi hodně zpochybnilo tuzemskou spravedlnost a zhoršilo už tak podivný stav společnosti.

Andrej Babiš v první reakci pro Respekt prohlásil,  že absolutně vylučuje, že by někdo z jeho spolupracovníků takové zařízení nainstaloval. „Moje firma a já fungujeme podle zákonů této země. Nevím, kdo z policie co vyšetřuje, a ani mne to nezajímá,“ řekl.

Celá „pseudokauza“ je podle něj politicky motivovaná a vymyšlená v rámci organizované kampaně, kterou oživují někteří novináři. A navíc prý i přesně načasovaná: „Dnes máme programovou konferenci - někdo tuto provokaci hezky načasoval právě na dnešek. Další hnus některých médií, aby se ptala na tuto provokaci, a ne na naši konferenci.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].