0:00
0:00
Hlavní chod18. 2. 20244 minuty

Jak chutnají svátky

Kvašení papuchalci, smažené housenky, sušenky s obrázky lebek… Svátky a slavnosti po celém světě mají rozličnou kulinární podobu. Někde je jídlo v hlavní roli, třeba u španělské rajčatové bitvy zvané La Tomatina, jinde je důležitou součástí sváteční skládačky.

Petra Tajovský Pospěchová
Autor: Profimedia
Někde slaví cukrovými lebčičkami, jinde dlouhé týdny fermentovaným a sušeným žraločím masem.
Autor: Profimedia
Někde slaví cukrovými lebčičkami, jinde dlouhé týdny fermentovaným a sušeným žraločím masem.
Někde slaví cukrovými lebčičkami, jinde dlouhé týdny fermentovaným a sušeným žraločím masem. Autor: Profimedia

Napříč Českem pomalu končí masopustní obchůzky a s nimi i každoroční celorepubliková koblihová vlna. Proč jsou vlastně koblihy s masopustní obchůzkou a Tučným čtvrtkem spojené, není úplně jasné. Někteří etnografové se domnívají, že po zimních zabijačkách bylo v domě dost sádla na smažení a zároveň koblihy umožnily, jak z mála (kynutého těsta a marmelády) udělat hodně (nadýchaných dobrot pro celý fašankový průvod). Ať tak či onak, koblihy se ve středoevropském regionu staly kulinárním symbolem masopustních oslav, které předcházejí čtyřicetidennímu velikonočnímu půstu. 

↓ INZERCE

Podobné gastronomické symboly najdeme u mnoha dalších svátků napříč celou planetou. Někdy je souvislost mezi kulinárním symbolem a oslavou přímočará: třeba jako v případě dlouhých nudlí, kterými se na lunární Nový rok krmí lidé v Japonsku, Číně a dalších asijských zemích. Nudle nesmí být rozpůlené, aby zajistily jedlíkovi dlouhý život.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc