Jak chutnají svátky
Kvašení papuchalci, smažené housenky, sušenky s obrázky lebek… Svátky a slavnosti po celém světě mají rozličnou kulinární podobu. Někde je jídlo v hlavní roli, třeba u španělské rajčatové bitvy zvané La Tomatina, jinde je důležitou součástí sváteční skládačky.
Napříč Českem pomalu končí masopustní obchůzky a s nimi i každoroční celorepubliková koblihová vlna. Proč jsou vlastně koblihy s masopustní obchůzkou a Tučným čtvrtkem spojené, není úplně jasné. Někteří etnografové se domnívají, že po zimních zabijačkách bylo v domě dost sádla na smažení a zároveň koblihy umožnily, jak z mála (kynutého těsta a marmelády) udělat hodně (nadýchaných dobrot pro celý fašankový průvod). Ať tak či onak, koblihy se ve středoevropském regionu staly kulinárním symbolem masopustních oslav, které předcházejí čtyřicetidennímu velikonočnímu půstu.
Podobné gastronomické symboly najdeme u mnoha dalších svátků napříč celou planetou. Někdy je souvislost mezi kulinárním symbolem a oslavou přímočará: třeba jako v případě dlouhých nudlí, kterými se na lunární Nový rok krmí lidé v Japonsku, Číně a dalších asijských zemích. Nudle nesmí být rozpůlené, aby zajistily jedlíkovi dlouhý život.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu