Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentář

Režisérku Barbie nevyloučil z Oscarů patriarchát

Proč hollywoodští akademici pominuli v nominacích Gretu Gerwig i představitelku hlavní role Margot Robbie

 Kritizuje praktiky Mattelu, zároveň jeho produkt propaguje • Autor: Warner Bros.
Kritizuje praktiky Mattelu, zároveň jeho produkt propaguje • Autor: Warner Bros.

Jaký každý rok touto dobou vyhlásila americká Akademie filmového umění a věd nominace na Oscary. A jako každý rok touto dobou se kolem nich rozpoutala debata, koho akademici „skandálně“ přehlédli a proč. Největší pozdvižení se letos událo kolem absence Grety Gerwig v nominacích za režii za Barbie. Největší komerční hit loňského roku a jedna půle letního fenoménu Barbenheimer – společně s životopisným filmem Oppenheimer, který je naopak oscarovým favoritem – získal jedenáct nominací. Emancipační příběh plastové panenky od Mattela byl nominovaný i na nejlepší film. Nominace však minula nejen režisérku, ale i představitelku Barbie (a producentku filmu) Margot Robbie.

Na sociální síti X se vzápětí objevily komentáře, že zatímco Ryanu Goslingovi jeho Ken nominaci vynesl, tahle přehlédnutí „potvrzují myšlenku celého filmu“, že patriarchát stále vládne a Hollywood je sexistický. Podobná vyjádření se dala čekat už vzhledem k tomu, že identita filmu jako feministického manifestu i platformy pro větší hlas pro ženy v Hollywoodu byla součástí propagace Barbie. Vysvětlit věc výhradně ideologií a spiknutím mužů se ovšem míjí s komplexní „mechanikou“ Oscarů.

Důvodů, proč se nedostalo na Barbie ve dvou zmíněných kategoriích, může být několik. Pro mnohé hlasující mohlo jít jednoduše o typ filmu, který je matoucí. Míjejí se s jeho nejednoznačným poselstvím, kdy snímek nabízí řadu často protichůdných čtení. Pro i proti feminismu, pro i proti kapitalismu. Není jasné, jestli je ve vztahu ke korporacím podvratný, nebo naopak korporátně mazaný. Kritizuje praktiky Mattelu, zároveň jeho produkt propaguje. Míjejí se i s jeho neustálým kmitáním mezi upřímností a ironií. Barbie je, jednoduše řečeno, příliš meta. Ani fakt, že jde o fantasy komedii a že vychází z hračky, nejsou plusové body. Pro někoho může jít o infantilní předlohu, kterou nejde brát zase tak vážně.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].