Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentář

Prezident má šanci posunout Česko blíže legalizaci konopí. Zatím ji nevyužil

Neudělením milosti pětici pěstitelů nechává Petr Pavel spát debatu o důležitých reformách zdejší drogové politiky

 

Petr Pavel • Autor: Milan Jaroš
Petr Pavel • Autor: Milan Jaroš

Zdejší ústava nedává hlavě státu příliš oficiálních možností, jak rozpohybovat zaseklou debatu a změnit stav věcí, nicméně bezmocný prezident tak úplně není. Možnosti akce si v úvodu letošního roku vyzkoušel i současný držitel hradních klíčů Petr Pavel. Poprvé v novoročním projevu u otázky přijetí společné evropské měny, když politikům v podhradí vzkázal, že je načase, „abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou“. Podruhé pak, když inicioval schůzku mezi koalicí a hnutím ANO k nalezení společných jmenovatelů důchodové reformy.

V obou případech jde o často skloňovaný neformální vliv. Jednou Pavel téma nastolil, podruhé se ujal role moderátora. Ano, o euru se v lednu vedla debata na úrovni vládních politiků, a ano, vrcholní představitelé ODS včetně premiéra či ministra financí se k ní museli vyjádřit, což by v případě, že by apel zazněl od kohokoli jiného, bylo těžko představitelné.

Reálný posun ke společné evropské měně zatím samozřejmě nenastal a v případě reformy penzí pak po prezidentem svolané schůzce a na ní vyjádřené dohodě ANO ve strachu ze zloby svých voličů svůj souhlas popřelo. Ani v jednom případě prezident víc nesvede - ale je možné, že jeho snaha přinese ovoce do budoucna.

A tím se dostáváme k další možnosti „rozhýbání“, nad kterou si prezidentská kancelář lámala od konce ledna, a u níž navíc disponuje reálnými pravomocemi. Jak informoval server Novinky.cz, Pavel se po dlouhém rozmýšlení rozhodl nevyhovět žádostem aktivisty Dušana Dvořáka o milost pro pětici starších pěstitelů konopí, kteří si tu odpykávají tresty v rozmezí od 5 do 8,5 roku vězení za vypěstování několika kusů rostliny k domácké výrobě mastí a léčiv pro vlastní potřebu.

Jde bezesporu o legitimní rozhodnutí. Pavel již v předvolební kampani hovořil, že milostmi bude šetřit, což zatím plní: doposud neudělil ani jednu. Posuzované případy navíc nebyly v rozporu s běžným přístupem k věci ze strany zdejší justice, jakkoli nám může přijít bláznivý a nespravedlivý. Ve hře je však daleko víc než „pouze“ osud pětice pěstitelů (jednomu je 71, druhému dokonce 73 let).

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].