Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovor

Rusko odešlo z Evropy

S bývalým americkým diplomatem a historikem Michaelem Kimmagem o tom, kdy skončí válka na Ukrajině a jak promění ruskou i ukrajinskou společnost

Mluvili jsme spolu již loni v lednu, pár týdnů před tím, než Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Tehdy jste Respektu o možnosti války řekl tohle: „Evropa má dům, který se Rusku nelíbí. Rusko si sice nemůže postavit svůj vlastní dům, co ale může udělat, je zapálit pochodeň, hodit ji dovnitř a koukat, co se stane.“ Přesně to se pak stalo – ruský prezident Putin nakonec pochodeň skutečně zapálil a hodil. Co podle vás vidí Rusko dnes, když se na „evropský dům“ dívá?

Myslím, že je to ještě horší než předtím. Evropský dům ruská média občas popisovala jako dekadentní, s pochybnými kulturními choutkami, jako je LGBT+ a tak dál – známe tuto linku ruské propagandy. Nevím, jak moc tomu samy ruské elity věřily, ale před válkou byl evropský dům brán v Rusku jako něco cizorodého a vnitřně slabého. Pak došlo ke vpádu na Ukrajinu, kterou ovšem Evropa nečekaně přijala za svou, pomalu každý v Evropě dnes mává ukrajinskou vlajkou a země Unie jí poskytují vojenskou pomoc. Takže evropský dům dnes z pohledu Ruska není jenom jiný a cizí, je i nepřátelský. V tom vidím rozdíl oproti době před rokem a kvůli tomu se také bohužel obávám, že motivace Ruska házet mu do oken kameny, zapalovat ho a podobně je dnes mnohem větší. Míra agrese, kterou bude Rusko vůči Evropě projevovat, podle mě poroste. A tím nechci říct, že ruští vojáci zahájí pochod na Česko nebo Polsko, mají dost práce s ovládnutím ukrajinského Bachmutu. Nemluvím o větší vojenské agresi, ale o kybernetických útocích nebo různém vměšování se do evropské politiky, jako to vidíme na případu Moldavska, kde se Rusko snaží svrhnout tamní vládu. Takže tohle všechno je pro mě taková druhá tragédie této války. Ta první a hlavní tragédie je samozřejmě to, co se děje na Ukrajině. Další tragédií je ale míra nepřátelství vůči Evropě na úrovni kremelské elity a dost možná i v širší ruské společnosti.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].