Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Brok v bažantu

Československý gastronomický úspěch na Světové výstavě Expo 1967 v Montrealu

Fronta na klobásy, pečeni a zapečené meruňky. (Expo 67, Montreal) • Autor: ČTK / Finda Jiří, Lomoz Viktor
Fronta na klobásy, pečeni a zapečené meruňky. (Expo 67, Montreal) • Autor: ČTK / Finda Jiří, Lomoz Viktor

Československá gastronomická účast na Světové výstavě Expo 1967 v kanadském Montrealu zůstává trochu ve stínu přelomové účasti kuchařů na předchozí Světové výstavě v Bruselu o devět let dříve, ale rozhodně si zaslouží připomínku; pro dějiny české profesionální gastronomie na nejvyšší úrovni má rovněž mimořádný význam. Československá restaurace v Bruselu znamenala triumfální vstup na scénu mezinárodní haute cuisine, v Montrealu zase vrcholily některé vývojové trendy české a slovenské verze špičkové gastronomie.

Komplex podniků označovaný jako Československá restaurace Praha měl v Montrealu stejného šéfa jako dříve v Bruselu – ředitele hotelu Alcron Miroslava Hříbka. Ke změně však došlo na klíčové pozici šéfkuchaře. Funkci po zemřelém Floriánu Zimmermannovi převzal vůdčí představitel nové generace, šéfkuchař pražského hotelu International Ladislav Koreček. Stejně jako při předchozí Světové výstavě se československá stravovací zařízení dělila na několik středisek s rozdílnou nabídkou i cenovou hladinou. Nejexkluzivnější podnik byla Zámecká restaurace, která zajistila více než čtvrtinu celkových tržeb. Její kuchyni kraloval Jiří Petrák z pražského Alcronu. Přestože se jednalo o podnik s vysokými cenami, nouzi o hosty neměl, a dokonce si z nich v následujících měsících trvání světové výstavy i vybíral. Přednost dostávaly hlavně VIP osobnosti (od Marlene Dietrich a Laurence Oliviera přes nizozemskou královnu Juliánu a senátora Boba Kennedyho až po konstruktéra raket Wernhera von Brauna) a lukrativní hromadné objednávky významných společností. Hosté si zde zamilovali hlavně zvěřinu, zejména bažanta s pomerančem a brusinkami nebo srnčí kýtu na madeiře s ovocem. Z teplých předkrmů zmiňme pražskou šunku zapékanou se žampiony a sýrem, mezi dezerty vedly meruňky Brno, které se zapékaly v krému s banány a flambovaly griotkou.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].